Cocktails maken!

Shake it till you make it.

cocktail maken
Arx0ntGetty Images

Een aantal bartending basics op een rij en vier cocktails om in praktijk te brengen. Cocktails maken doe je zo.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 De Thuisbar
Carlfried Verwaayen

Om thuis cocktails te maken, heb je geen batterij aan materialen nodig. Slechts een aantal essentiële bar-items. Je hebt ook echt geen honderden flessen nodig. Koop steeds de ingrediënten die je voor een bepaalde cocktail wilt maken; dan groeit je collectie vanzelf.

RECEPT SUIKERSIROOP
Voor veel cocktails is suikersiroop nodig. Dat maak je zo. Voeg 1 kilo suiker toe aan 1 liter water en verwarm dit tot alle suiker is opgelost (niet koken). Laat dit 5 min zachtjes doorwarmen. Laat de siroop afkoelen en schenk vervolgens in een fles. Bewaar in de koelkast (blijft 2 à 3 weken houdbaar).

2 De essentials
Carlfried Verwaayen

> Shaker - Verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Gebruik nooit plastic shakers. Op internet kun je heel mooie shakers vinden voor weinig geld. Zorg dat hij groot genoeg is, zodat er veel ijs in kan.

> Barlepel - Een essentieel bar-item voor het roeren van cocktails en het afmeten van kleine hoeveelheden.

> Mixglas - Te verkrijgen in allerlei vormen en maten. Probeer er een te vinden van wat dikker glas, dit is sterker, en je cocktail wordt beter koud.

> Strainer - Na het shaken of roeren, gebruik je een strainer om de cocktail in je glas te schenken.

> Siffon - Een mooi item waarmee je spuitwater kunt maken, maar je kunt er natuurlijk ook een likeur of iets anders in doen. Daarnaast staat het mooi in je huisbar.

> IJsschep of -tang - IJs pak je nooit met je handen!

> Mes en snijplank - Om garneringen te snijden, heb je een klein, scherp mesje nodig, en een snijplank.

3 Shake (schudden)
Carlfried Verwaayen

Wanneer: als je ingrediënten gebruikt met vruchtensappen en/of room

Waarom: om de drank te koelen, mengen en verdunnen, en soms zelfs om op te kloppen

Hoe: shaker vullen met zo veel mogelijk ijs, shake gedurende 8 tot 10 seconden erg hard. Heel erg hard, en met lange halen!

4 Muddle (stampen)
Carlfried Verwaayen

Het fijnstampen van vruchten of kruiden. Gebruik hiervoor een muddler of een grote stamper.

5 Squeeze (persen)
Carlfried Verwaayen

Voor versgeperste sappen is geen vervanging. Pers je limoen en citroen on the spot met een hand-squeezer. Koop nooit (!) citroen- of limoensap in van die plastic supermarktflesjes!

6 Stir (roeren)
Carlfried Verwaayen

Wanneer: als er alleen heldere vloeistoffen worden gebruikt

Waarom: om de drank te koelen, mengen en verdunnen, maar ook om ervoor te zorgen dat het drankje helder blijft

Hoe: mixglas tot 2 centimeter boven het vloeistofniveau vullen met ijsblokjes. Roer met een barlepel ongeveer 20-30 seconden

7 Strain (zeven)
Carlfried Verwaayen

Aha! Daar is dat ding dus voor (strainer). Strainen is het zeven van de drank, nadat je geshaket of gestirred hebt. Het ijs en de eventuele stukjes fruit laat je daarbij achter in de shaker of het mixglas. Wil je echt helemaal geen beetjes ijs of vruchtvlees, dan kun je daarna nog fine strainen met een theezeefje.

8 Cocktail met watermeloen
Archief Elle Eten

Opgepast! Deze cocktail met watermeloen drinkt weg als limonade.

9 Fabulous Fruit cocktail
ELLE Eten

Een cocktail ontworpen voor ELLE Eten door Misja Vorstermans van de Fabulous Shakerboys.

10 Gin-tonic met rozemarijn, tijm en basilicum
Saskia Lelieveld

Tess Posthumus, de beste vrouwelijke bartender ter wereld, reist de wereld over om cocktails te shaken. Deze gin-tonic met rozemarijn, tijm en basilicum komt uit haar receptenboek Cocktails met Tess.

11 Una paloma blanca

De nationale cocktail van Mexico is fris, fruitig en heeft een flinke kick.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken