Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd

Na het eten heb je vaak behoefte aan een kop sterke, bittere koffie. Hoe komt dat eigenlijk?

koffie-na-het-eten
Archief ELLE Eten

Psychoactieve middelen zoals chocolade, alcohol, maar ook heroïne, hebben een uitwerking op de psyche van de mens. Koffie is de meest geconsumeerde stof in deze categorie en bevat de oppeppende en verslavende stof cafeïne. We sluiten de maaltijd graag af met een kop koffie. Waar komt die gewoonte vandaan?

We googlen ons scheel, doorzoeken De Dikke van Dam, The Penguin Companion of Food én Harold McGee’s Over eten en koken, maar vinden geen eenduidig antwoord.
Wel vonden we drie theorieën over waarom koffie het favoriete afterdinner-drankje van de Westerse wereld is geworden.

Bitter

Toetjes zijn vaak heel zoet, koffie is juist bitter. Een sterke kop koffie biedt een goed tegenwicht voor overdadige, suikerige desserts. Daarom drinken we ook graag koffie bij een stuk taart. Neem wel sterke zwarte koffie, zoals espresso.

De melk in cappuccino ‘beperkt de wrangheid van koffie door eiwitten te verschaffen die de wrange genolen binden,’ zo zegt Harold McGee. Een cappuccino biedt dus niet genoeg bittere tegenwicht. Bovendien zit je maag na een calorierijke maaltijd niet te wachten op een plens lastig verteerbare volle melk.

Spijsvertering

Misschien drinken we ook wel koffie na het eten om zware maaltijden beter te kunnen verwerken. Waar een cappuccino de spijsvertering in de weg zit, kan een espresso juist helpen. Volgens voedingswetenschapper Paul Cribb zorgen stoffen zoals cafeïne en chlorogeenzuur in koffie ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje.

Ook zorgt koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt: als je er gevoelig voor bent, kun je bij hoge consumptie zelfs last krijgen van diarree. Daar komt nog bij dat, omdat er zo veel energie naar je spijsvertering gaat na een maaltijd, je je nogal suf kunt voelen aan het eind van een diner, en daar helpt de cafeïne tegen.

Traditie

Ook interessant is wat ik in het Amerikaanse The Amy Vanderbilt Book of Etiquette uit 1952 lees. In de tijd dat er nog regelmatig formele diners werden gegeven, was het serveren van koffie na de maaltijd hét signaal dat er een sigaret of sigaar mocht worden opgestoken. Er werden dan meteen ook digestieven zoals cognac geschonken.

Het schenken van koffie had dus, toen er nog veel formele etentjes werden gegeven, een duidelijke sociale functie. Nu het niet meer gebruikelijk is om binnenshuis te roken, is die functie weggevallen. Maar de koffie, die blijven we drinken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Drinken