Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater

Voelt de ochtend na een paar wijntjes alsof er een paard van 600 kg over je heen is gegaloppeerd? Kan goed kloppen. Vooral bij deze kleur wijn.

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo
Getty Images

Sommigen beweren dat zoete rosés de heftigste kater opleveren. Anderen vinden rode wijn de allerergste. Professor Steve Allsop van het National Drug Insititute in Perth, Australië, deed onderzoek.

Wetenschap

Allsop vertelde aan de Amerikaanse zender ABC dat de intensiteit van een kater veroorzaakt wordt door de hoeveelheid zogenaamde ‘congeners’. Congeners zijn de bijproducten van het vergistingsproces van alcohol en de grote veroorzaker van die barstende koppijn de volgende ochtend.

Wit/rood/bubbels/zoet: hoe lang bewaar je een geopende fles wijn? >  

Hoe donkerder de wijn...

Congeners bepalen ook de kleur en de smaak van de wijn. Hoe donkerder de wijn, hoe meer congeners de wijn bevat. Rode wijn is dus de grootste uitlokker van een kater. Plek twee is er voor rosé. En witte wijn kan het minste kwaad.

Wordt wijn altijd lekkerder na verloop van tijd? >

Katervrij

Maar helemaal katervrij door het leven, gaat zelfs met witte wijn niet lukken. Hoeveel en hoe snel je drinkt, de sulfiet die in de wijn zit en hoeveel water je naast de wijn drinkt is ook bepalend voor hoe ‘fris’ je de volgende ochtend wakker wordt.

Hoe dan ook, geen zin in een kater de volgende ochtend? Dan is nippen van een gekoeld wit wijntje met een groot glas water erbij is dus de beste optie. Op een gevulde maag, uiteraard.

Met deze 6 tips krijg je géén blauwe mond na het drinken van rode wijn >

Bron: Insider

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO