Goud! Zo maak je zelf ghee

Ghee is geklaarde boter: eiwitten en melk­suikers zijn van het botervet gescheiden. Het resultaat is een pure boter die super veelzijdig én heel gezond is.

ghee maken recept
Getty Images

Dat boter bij het bakken spat en aanbrandt komt door de aanwezige melkstoffen. Ghee kun je heel hoog verhitten zonder dat de vitaminen en mineralen verloren gaan. Ideaal dus voor bereidingen op hoog vuur.

Medicijn

Ghee wordt in de Indiase ayurvedische keuken al eeuwen gebruikt, als medicijn tegen pijntjes en als wondermid­del tegen veroudering. Volgens de ayurvedische voedingsleer stimuleert het de spijsvertering en helpt het ziektes voorkomen. We vertellen hoe je het zelf maakt.

Bereiding

Smelt in blokjes gesneden grasboter in een steelpan. Zodra de boter begint de borrelen verlaag je het vuur en roer je het af en toe zacht door. Schep het witte schuim dat bovendrijft eraf. Blijf de boter koken tot het steeds doorzichtiger wordt en je de bodem van de pan goed kunt zien. De boter heeft dan een goudgele kleur gekregen.

Giet de vloeistof door een kaasdoek om de laatste resten gestold eiwit uit de ghee te filteren. Je kunt hier eventueel ook een fijne zeef of koffiefilters voor gebruiken. Bewaar de ghee in een gesteriliseerde weckpot op kamertemperatuur. De geklaarde boter kan ook in de koelkast, maar wordt dan wel hard.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips