Goud! Zo maak je zelf ghee

Het resultaat van ghee is een pure boter die super veelzijdig én heel gezond is.

ghee maken recept
Getty Images

Boter aan het bakken in de pan? Grote kans dat je het een keer - of twee - hebt laten aanbranden of dat het alle kanten opspat. Dit komt door de aanwezige melkstoffen. Balen, niets aan te doen. Of toch wel? Met ghee heb je dit probleem namelijk niet.

Wat is ghee

Ghee is geklaarde boter: eiwitten en melk­suikers zijn van het botervet gescheiden. Het resultaat is een pure boter die super veelzijdig én heel gezond is. Je kunt het op heel hoge temperaturen verhitten zonder dat de vitaminen en mineralen verloren gaan. Ideaal dus voor bereidingen op hoog vuur. Je kunt het gemakkelijk zelf maken.

Medicijn

De Indiase keuken loopt aardig voor, wat ghee betreft. Hier wordt het spul in de ayurvedische keuken al eeuwen gebruikt, als medicijn tegen pijntjes en als wondermid­del tegen veroudering. Volgens de ayurvedische voedingsleer stimuleert het de spijsvertering en helpt het ziektes voorkomen. Dat klinkt best goed, niet? We vertellen hoe je het zelf maakt.

Bereiding van ghee

Snij grasboter in stukjes en smelt dit in een steelpan. Zodra de boter begint de borrelen verlaag je het vuur en roer je het af en toe zacht door. Schep het witte schuim dat bovendrijft eraf. Blijf de boter koken tot het steeds doorzichtiger wordt en je de bodem van de pan goed kunt zien. De boter heeft dan een goudgele kleur gekregen.

Giet de vloeistof door een kaasdoek om de laatste resten gestold eiwit uit de ghee te filteren. Je kunt hier eventueel ook een fijne zeef of koffiefilters voor gebruiken. Bewaar de ghee in een gesteriliseerde weckpot op kamertemperatuur. De geklaarde boter kun je ook in de koelkast bewaren, maar wordt dan wel hard.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips