Knallend het nieuwe jaar in, dat doen we met champagne. Maar als de kurken knallen, is het haasten geblazen. Want een fles zonder bubbels, daar zitten we niet op te wachten. Ben je in het feestgedruis toch je glas even vergeten, geen zorgen. Met deze kleine toevoeging is je bruis terug voordat je gelukkig nieuwjaar kunt zeggen.
Rozijn
Jawel, een simpele rozijn brengt je bubbels weer tot leven. Gooi één rozijn in je glas en wacht een paar tellen. Binnen no time begint de boel weer te bruisen. Of het ook op grotere schaal werkt? Echt wel. Zelfs in je magnum doet een handje gedroogde druiven wonderen.
Koolstofdioxide
Deze magische werking is te danken aan de ribbelige vorm van de rozijn. Hier blijven alle restjes koolstofdioxide uit te drank aan plakken. Wanneer het vervolgens loslaat, ontstaan er weer bubbels.
De rozijn voegt dus geen extra koolzuur toe, maar stimuleert de stof om weer te bruisen. Dat geldt niet alleen voor champagne, maar voor alles wat bubbelt. Je prosecco en cava zijn bij dezen dus gered.
Knallend nieuwjaar
Toch een kleine waarschuwing: sluit een fles met rozijnen nóóit af met een kurk of dop. Door de hoeveelheid koolzuur kan de druk flink opbouwen. Hierdoor loop je het gevaar dat je fles uit elkaar klapt. Een knallende start is het zeker, maar het blijft toch zonde van je champie.