Dit kun je beter niet meer kopen in de supermarkt

Teun van de Keuken tipt: dit zijn de grootste instinkers op een rij.

niet kopen supermarkt trucs
Getty Images

De supermarkt, je bent er vast weleens geweest. Het is makkelijk, heeft goeie deals én zit vol met verleidingen. We spraken Teun van de Keuken naar aanleiding van zijn boek De Supermarktsurvivalgids over de donkerste geheimen van de supermarkt. En geloof ons, deze producten leg je voortaan niet meer in je mandje.

Citroenen

Van cake tot dressing: wat citroenrasp frist elk gerecht op. Maar fris, dat zijn die supermarktcitroenen niet. ‘Van nature bevatten citroenen een laagje om ze te beschermen tegen insecten. Erg handig, maar niet mooi,’ zegt van de Keuken.

Om citroenen er mooier uit te laten zien, halen fabrikanten de beschermende laag er met behulp van chemicaliën af en wordt deze vervangen door een glanzende waslaag van schellak. ‘Een middeltje dat wordt gewonnen uit geplette luizen.’ Pluk je je citroen dus regelmatig uit de supermarkt, ga dan voor de biologische variant. Die heeft een minder mooie schil, maar bevat geen gestampte luisjes.

Gemarineerd vlees

Gemarineerd vlees is makkelijk, snel en totale oplichterij. ‘Vlees wordt met behulp van tientallen naalden volgespoten met water. Hierdoor kun je een stuk ham twee keer zo groot maken,’ aldus van de Keuken. Hoeveel water je in een stuk vlees mag spuiten, is afhankelijk van het percentage eiwitten. Echter geldt deze regel niet voor gemarineerde producten.

Aan marinade mag je toevoegen wat je wilt. En dus worden deze stukken maximaal opgespoten. ‘Gemarineerd is dus een ander woord voor toegevoegd water.’ De conclusie van Teun: ‘Koop nooit gemarineerd vlees, maar marineer het lekker zelf. Dat smaakt nog beter ook.’

Bruin brood

‘Wil je gezond brood, koop dan nooit bruin, maar altijd volkoren’, stelt van de Keuken. Volkorenmeel zit vol met de gezonde vliesjes van de graankorrel. Het meel voor witbrood wordt gezeefd waardoor al die vliesjes - en dus de voedingswaarden - verloren gaan. Denk je gezond bezig te zijn met je bruine bam, dan heb je het mis.

Bruin brood is geen graankorrel beter dan wit. ‘Bruin brood is gekleurd witbrood. Laat je ook niet verleiden door de meergranen variant. Dat is gekleurd met een handje granen erdoorheen.’ Niets echt voedzaam dus.

Verse pangasiusfilet

Op de visafdeling een vers stuk pangasiusfilet gehaald? Gek, want dat kan helemaal niet. ‘Pangasius komt uit Vietnam en is dus niet vers in Nederland verkrijgbaar. De vis wordt daarom ingevroren hiernaartoe gehaald. Zie je een pangasius vers aangeboden staan, dan is-ie altijd bevroren geweest,’ verklapt Teun.

Dit geldt ook voor andere vis- en schelpdiersoorten. Denk daarom voordat je iets met een meerprijs vers koopt, eerst na over de oorsprong van het dier. ‘Wil je het alsnog kopen, ga dan voor de diepvriesvariant. Dat is goedkoper en nog verser dan ‘vers’.’

Natuurlijke producten

Eat Natural-repen, vitaminewater en ‘goed bezig’-producten. Ondanks dat ze je het gevoel geven dat je bewust bezig bent, kun je dit soort etenswaren beter laten staan. Van de Keuken geeft één voorbeeld: ‘ Een product genaamd ‘Natuurlijke oplosthee met 20 kruiden’ bevat anderhalve gram kruiden en 92,2 gram suiker per honderd gram.’

Waarom dit soort ongezonde producten gezonde namen hebben? Simpelweg om ze een gezond imago te geven. ‘Staat er vitaminewater tussen de frisdrank, dan voelt dit als de bewuste keuze, terwijl het even slecht is’. Laat je dus niet voor de gek houden door natuurlijke producten met extra vitaminen. Het is klinkklare onzin.

Sap met minder suiker

Zit er minder suiker in je pak sap, dan bevat het waarschijnlijk meer water. En het ironische is: die pakken zijn zelfs duurder. Je betaalt dus meer, voor minder sap. Wil je een gezond en goedkoop alternatief? ‘Vul de helft van je glas met water en de andere helft met appelsap’, tipt Teun. Daar doe je nog langer mee ook.

Slim boodschappen doen

Mag je nu echt niks meer kopen? Tuurlijk wel. Maar bekijk bij twijfel altijd de achterkant van de verpakking. Zo weet je wat je precies koopt en trap je nooit meer in die slimme supermarkttrucs.

Meer tips om te overleven in de supermarkt? De Supermarktsurvivalgids koop je hier via Bol.com.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat