Pindasoep volgens m'n moeder
Aldus Vjeze Fur in Lekker Fred.

'Dit is de pindasoep zoals mijn moeder em maakt. Je raad ’t al, maar mijn moeder is dus een blanke vrouw en geen Surrenaamer, daarom dus dingen als speklapjes in plaats van zoutvlees en geen bananenballetjes. Ik gebruik biomelogische kip omdat de bio-industrie walgelijk is en als je weet hoe plofkip leeft je dat nooit in je mond wil krijgen. Hetzelfde geldt voor de speklappies.' Aldus Freddy Tratlehner over dit recept uit Lekker Fred.
grote uien
winterpenen
speklappies
soepkip (van ca. 1 kg)
kippenbouillonblokjes
lauwerierbladeren
peperkorrels
grote prei
bak champignons
rode paprika
grote vastkokende aardappeljen
tenen knoflook
rode peper
grote pot pindakaas
taugay
grote pot pindakaas (600 g)
Sambal, naar smaak
Sojasaus, naar smaak
Gemberpoeder, mag ook
Zout en peper
- Snipper de ui. Rasp de winterpenen en snijd ze in blokjes. Bak in een pan op middelhoog vuur de speklappies krokant.
- Zet een ruime soeppan met 2 liter water op het vuur. Doe de kip, de bouillonblokjes, de ui, de winterpeen, de lauwerierbladeren en de peperkorrels in de pan en breng aan de kook. Pocheer de kip in ongeveer 1 uur gaar. Voeg de laatste 15 minuten de gebakken speklappies toe.
- Haal met een schuimspaan de kip en de speklappies uit de bouillon en laat even afkoelen. Snijd het kippenvlees en de speklappies in blokjes. Gooi de vellen en botten weg.
- Snij het witte stuk van de prei in ringen. Snijd de champignons in plakjes. Snij de paprika en de aardappeljen in blokjes. Hak de knoflook en de rode peper fijn. Voeg alles toe aan de bouillon en kook in ongeveer 10 minuten gaar.
- Roer de hele pot pindakaas erdoorheen. Goed roeren. Voeg het kippenvlees en de spekblokkies toe. Breng op smaak met de sambal, de sojasaus, eventueel het gemberpoeder, zout en peper en garneer met de taugay.
Receptuur Freddy Tratlehner, sfeer Elza Jo van Reenen, fotografie Rene Mesman
Lekker Fred
Freddy Tratlehner
Carrera Culinair
€ 25