Gebakken lucht! Zelf croissants maken in 8 stappen

Rollen maar! Deze rasechte croissants zijn zó luchtig. Dat alleen de enorme hoeveelheid boter ze van spontaan opstijgen weerhoudt.

Croissants maken
Getty Images

zoet > voor 20 croissants > 50 min bereidingstijd (+ 4 uur rusten en 2 uur rijzen)

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Ingrediënten
350 g

gewone bloem

150 g

patentbloem

60 g

fijne suiker

10 g

melkpoeder

2 tl.

zout

100 g

zachte boter

25 g

verse gist van de bakker, verkruimeld

230 g

koud water

250 g

koude boter

1

ei + 1 eidooier

Bereidingswijze
Zelfgemaakte croissants in 8 stappen
  1. MAAK HET BESLAG
    Doe bloem, suiker, melkpoeder, zout, zachte boter en gist, in de kom van de mixer. Laat de mixer met de deeghaak draaien en voeg geleidelijk het water toe. Kneed het deeg 6 min op middelmatige snelheid. Het moet een homogeen deeg worden, dat niet aan de randen van de kom plakt.
  2. ROLLEN MAAR
    Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek. Dek het af met vershoudfolie en leg het 2 uur in de koelkast.
  3. MAAK EEN GLAD DEEG
    Leg de resterende boter 10 min voor gebruik in de koelkast. Rol het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 60 cm x 20 cm en 7-8 mm dik. Het oppervlak moet mooi glad en regelmatig zijn.

    10 andere ontbijttoppers >
  4. ROL DE BOTER UIT
    Rol de koude boter uit tot een rechthoek die half zo groot is als de deeglap. Leg de boter over de ene helft van het deeg en vouw de ander helft eroverheen. Het deeg moet de boter helemaal bedekken. Druk het deeg goed aan, om de boter in te sluiten. Draai het deeg een kwart slag, zodat de ‘sluiting’ aan de rechterkant zit, en rol het in de lengte uit tot 6-7 mm dikte.
  5. VOUWEN MAAR
    Vouw het onderste gedeelte om tot tweederde van de bovenkant. Vouw het bovenste gedeelte om, zodat het het andere omgevouwen stuk raakt en vouw de nieuw ontstane rechthoek in de lengte dubbel. Druk de vier deeglagen licht aan. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast.

    Herfstip van Flip: kastanjes rapen én poffen >
  6. KOELEN EN OPNIEUW UITROLLEN
    Leg het deeg met de vouw aan de rechterkant op een met bloem bestoven werkblad. Rol het uit tot 6-7 mm dikte. Vouw het deeg in drieën, wikkel het in huishoudfolie en leg 1 uur in de koelkast. Rol het deeg uit tot een vierkant van 40 x 40 cm en 6 mm dik. Snij het doormidden.
  7. ROLLEN MAAR
    Snij uit de rechthoeken met een lang scherp mes driehoeken met een basis van 5 cm. Rol de driehoeken op tot croissants: rol de basis naar de punt toe. Leg de croissants op de punt, zodat ze zich niet ontrollen tijden het bakken.
  8. LAAT RIJZEN EN BAK AF
    Verdeel de croissants over een of twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat ze 2 uur rijzen in een kast, tot ze twee keer zo groot zijn. Verwarm de oven voor op 190°C. Klop het ei en de dooier los in een kom en kwast er de bovenkant van de croissants mee in. Zet 12-15 minuten in de oven.

    Superfoods: 5 ultragezonde ontbijtjes van Kyra de Vreeze
     >
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Recepten