Gebakken lucht! Zelf croissants maken in 8 stappen

Rollen maar! Deze rasechte croissants zijn zó luchtig, dat alleen de enorme hoeveelheid boter ze van spontaan opstijgen weerhoudt.

Croissants maken
Getty Images

 Zelf croissants maken moeilijk? Heel eerlijk: dat is het wel een beetje. Maar met dit fijne stappenplan komt het gegarandeerd goed. Het belangrijkst is om elke stap zorgvuldig te volgen, genoeg laagjes te maken door het deeg veelvoudig te vouwen en er vooral heel veel liefde in te stoppen. Zelf croissants maken wordt zo een stuk makkelijker én leuker! 

Tip: een standmixer zoals een KitchenAid is extra fijn, maar met de hand kneden kan ook. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 20 porties
Voorbereidingstijd: 7 uur 50 minuten
Totale Tijd: 7 uur 50 minuten
Ingrediënten
350 g

gewone bloem

150 g

patentbloem

60 g

fijne suiker

10 g

melkpoeder

2 tl.

zout

100 g

zachte boter

25 g

verse gist van de bakker, verkruimeld

230 g

koud water

250 g

koude boter (direct uit de koelkast) 

1

ei + 1 eidooier

Bereidingswijze
Voor het deeg:
  1. Doe de twee soorten bloem, suiker, melkpoeder, zout, zachte boter en gist, in de kom van een mixer. Laat de mixer met de deeghaak draaien en voeg geleidelijk het water toe. Kneed het deeg 6 minuten op middelmatige snelheid. Het moet een homogeen deeg worden dat niet aan de randen van de kom plakt.
  2. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek, ongeveer het formaat van een A5 (of een half A4'tje). Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
  3. Rol het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 60 cm x 20 cm en 7-8 mm dik. Het oppervlak moet mooi glad en regelmatig zijn.
  4. Rol de koude boter uit tot een rechthoek die half zo groot is als de deeglap. Leg de boter over de ene helft van het deeg en vouw de ander helft eroverheen. Het deeg moet de boter aan beide kanten bedekken. Druk het deeg goed aan om de boter in te sluiten. Draai het deeg een kwart slag, zodat de ‘sluiting’ aan de rechterkant zit, en rol het in de lengte uit tot 6-7 mm dikte.
  5. Vouw het onderste gedeelte om tot tweederde van de bovenkant. Vouw het bovenste gedeelte om, zodat het het andere omgevouwen stuk raakt en vouw de nieuw ontstane rechthoek in de lengte dubbel. Druk de vier deeglagen licht aan. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  6. Leg het deeg met de vouw aan de rechterkant op een met bloem bestoven werkblad. Rol het uit tot 6-7 millimeter dikte. Vouw het deeg in drieën zoals bij stap 5, wikkel het in huishoudfolie en leg 1 uur in de koelkast. Rol het deeg uit tot een vierkant van 40 x 40 cm en 6 mm dik. Snijd het doormidden.
  7. Snijd uit de rechthoeken met een lang scherp mes lange driehoeken, waarbij de onderkant 5 centimeter breed is. Rol de driehoeken op tot croissants: rol de onderkant naar de punt toe. Leg de croissants op de punt, zodat ze zich niet ontrollen tijden het bakken.
  8. Verdeel de croissants over een of twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat ze 2 uur rijzen in een kast, tot ze twee keer zo groot zijn. Verwarm de oven voor op 190°C. Klop het ei en de dooier los in een kom en kwast er de bovenkant van de croissants mee in. Zet 12-15 minuten in de oven en bak goudbruin en gaar. 

Voor deze croissants met Nutella heb je slechts 3 ingrediënten nodig

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips