Gezonde snacks! Inspiratie voor rijstwafels beleggen

Experimenteer er op los met dit glutenvrije tussendoortje.

rijstwafels gezonde snacks
Getty Images

We zien ze alweer een tijdje op iedereens bureau verschijnen: rijstwafels. Maar de tijden van ze droog eten of met alleen een plakje kaas erop, zijn voorbij. Tegenwoordig versier je je rijstwafel met avocado’s, aardbeien en pindakaas. Hallo gezonde snack.

Wafelweetjes

Rijstwafels worden (duh!) gemaakt van rijst. Na de oogst wordt de rijst goed schoongemaakt en gemengd met andere grondstoffen zoals zout, maïs of sesamzaad. Dat mengsel gaat naar de pofferij. Daar wordt het mengsel in een machine gedaan en onder druk gezet. Door de hitte en de druk poffen de rijstkorrels, net als popcorn en kleven ze aan elkaar. Daarna worden de gepofte korrels in een vorm van een wafel gedrukt.

Huh, arseen?

En wat zijn die verhalen over arseen dan? Arseen, of asenicum, behoort tot de 'zware metalen'. Het komt in ons voedsel terecht door milieuvervuiling en dat is helaas niet te voorkomen. Arseen komt voornamelijk voor in rijst en rijstproducten. Maar ook in lagere hoeveelheden in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk en melkproducten en in water.

En een teveel aan het spul kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar we hebben goed nieuws: we kunnen met een gerust hart onze rijstwafels blijven eten. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft het allemaal netjes voor ons uitgezocht. En er zijn strenge normen gesteld aan de maximale toegelaten hoeveelheden arseen die in voedingsmiddelen mogen voorkomen. Ze ziet er op toe dat de producenten van deze voedingsmiddelen, en dus ook van rijstwafels, de normen naleven. Die rijstwafel kun je in normale hoeveelheden dus gewoon met een gerust hart eten.

Wij zijn niet de enige fans. Bekijk deze foto’s voor inspiratie.

View this post on Instagram

Rijstwafeltjes #food #healthy #rijstwafel

A post shared by Anne Vanbets (@annevanbets) on

Advertentie - Lees hieronder verder