Aardpeersoep met vanille, Hollandse garnalen en aardpeerchips

Een verrukkelijk voorgerecht met vis dat je supergoed kunt voorbereiden.

aardpeersoep met hollandse garnalen uit elle á table
Remko Kraaijeveld

Aardpeer, ook wel topinamboer genoemd, en vanille zijn een match made in heaven. Het zalvende van de aardpeer en de zoete zweem van vanille, elke hap is als een zwierige wals. Deze soep kun je als voor- of tussengerecht serveren. Hij is perfect voor te bereiden. Zet er voor het serveren nog even de staafmixer in, dan wordt-ie mooi schuimig. Afhankelijk van de grootte van de soepkommen haal je er 4-6 porties uit.

Meer van dit soort heerlijke recepten? Koop nu ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6 porties
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
1

kilo aardpeer

1/2

citroen

2 el.

boter

2

uien, gesnipperd

2

tenen knoflook, fijngehakt

2

blaadjes laurier, gekneusd

1 1/2 el.

venkelzaad, geplet in de vijzel

1

vanillestokje

50 mL

witte wijn

1 L

groentebouillon

1 el.

zonnebloemolie

100 g

Hollandse garnalen

Ter garnering: paar takjes dille

Ter garnering: truffelolie of lekkere olijfolie

Extra nodig

vijzel, mandoline of kaasschaaf, bakplaat, bakpapier, staafmixer

Bereidingswijze
  1. Schil 850 g aardperen (bewaar 150 g ongeschilde aardpeer voor de chips), snij ze in kleinere stukken en leg ze in een kom water met de uitgeknepen citroen tegen verkleuring. V
  2. erhit de boter in een ruime pan en fruit de ui op zacht vuur tot hij zoet en zacht is, zeker 7 min. 
  3. Voeg de knoflook, de laurier, het venkelzaad en de merg uit het vanillestokje toe en roerbak het geheel nog een paar min. 
  4. Voeg de aardpeer toe, roer alles goed door elkaar en blus af met de witte wijn. 
  5. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep onafgedekt 35-40 min koken. Verwijder het laurierblad en pureer de soep glad. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. 
  6. Verwarm intussen de oven voor tot 200°C. Boen de ongeschilde aardperen goed schoon, en droog ze met een doek. Snij ze met een mandoline of kaas- schaaf in dunne plakjes en dep weer droog. Doe ze in een kom met een snuf zout en de olie en hussel door elkaar. 
  7. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en gaar zo’n 20 minuten in de oven. Draai de chips tussentijds een keer om. 
  8. Zet voor het serveren nog even de staafmixer in de soep, houd de pan schuin, hij wordt dan extra schuimig. Schenk in kommen en garneer met aardpeer- chips, Hollandse garnalen en de topjes van de dilletakjes. Sliert er eventueel nog wat truffelolie of lekkere olijfolie over.

Meer culinaire inspiratie?

Met trots presenteren wij ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen. Met recepten en tips van de beste food writers, fotografen en stylisten om je vingers bij af te likken en je ogen uit te kijken.

LEES MEER OVER ELLE À TABLE

elle à table
ELLE à Table
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst