Vegan pizza met portobello en basilicum

Uit het nieuwe kookboek Dosia bakt vegan.

vegan-pizza
Dosia Brewer

Dit echt een pizza voor paddestoelfans. Je ziet het niet, maar door de saus zijn geweekte porcini gepureerd voor een extra ‘umami’ of hartige smaak. De paddestoelen rooster je eerst langzaam in de oven voor een heel intense paddestoelensmaak. En omdat je toch moet wachten op het rijzen van je pizzadeeg kost het je geen extra tijd.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 2 - 4 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Kooktijd: 1 uur 10 minuten
Totale Tijd: 2 uur 30 minuten
Ingrediënten
6

kleine portobello’s of 16 grote kastanjechampignons

4

rode uien

1 el.

olijfolie om te bakken

1

zakje gedroogde gist (7 g)

250 g

bloem voor brood

10 g

gedroogde porcini

1/2

potje semi-zongedroogde

tomaten op olie (± 150 g

uitgelekt)

150 g

passata

2

flinke bossen basilicum

30 g

pijnboompitten, geroosterd + extra om te versieren

2

teentjes knoflook

Rasp van ½ (biologische) citroen + ± 30 ml van het sap (of naar smaak) 

50 mL

lekkere extra vergine olijfolie + extra om te bedruppelen

Bereidingswijze
  1. Verhit de oven tot 150 °C. Verwijder de steeltjes van de paddestoelen. Pel de uien en snijd ze in kwarten. Bestrijk de paddestoelen en ui aan alle kanten met olie en bestrooi met zout en peper. Leg de paddestoelen met de bovenkant naar beneden samen met de ui op een bakplaat. Bak ze ± 30 minuten. Draai de paddenstoelen om en bak alles 30 minuten.
  2. Doe intussen de gist in een ruime kom met 150 ml lauwwarm water en laat ± 10 minuten staan of tot het schuimig is. Kneed er de bloem en 1 theelepel zout doorheen en kneed op het aanrecht nog 5-10 minuten door tot een mooi soepel deeg. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog is of wat extra bloem als het deeg nog plakkerig is. Voeg niet te veel bloem toe want de bloem neemt tijdens het kneden nog water op. Doe weer in de kom en laat afgedekt 1 uur rijzen of tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld.
  3. Laat intussen de gedroogde paddestoelen in ± 60 ml heet water 10 minuten weken. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en bewaar de olie. Laat ook de paddenstoelen uitlekken. Pureer de geweekte paddestoelen met de zongedroogde tomaten en de passata tot een grove saus en breng op smaak met peper en zout. Houd wat mooie blaadjes basilicum apart om straks te versieren. Verwijder de dikkere steeltjes van het basilicum en doe ze samen met pijnboompitten, knoflook en citroenrasp en -sap in de kleine kom van de keukenmachine. Draai tot een grove massa en giet er dan al draaiend in een klein straaltje de olijfolie bij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  4. Draai de oven zo hoog mogelijk (± 230 °C). Laat de bakplaten waar je de pizza’s straks op gaat leggen ook mee verwarmen. Verdeel het deeg in twee stukken en maak er ballen van. Laat even afgedekt rusten terwijl de oven voorverwarmt. Snij de paddestoelen in stukken.
  5. Rol het deeg op bebloemd bakpapier uit tot twee ovalen. Druk het midden van het deeg voorzichtig naar buiten voor een dunnere binnenkant en een iets dikkere rand. Bestrijk de bodem met het tomatenmengsel, en beleg met de paddestoelen en de ui. Verdeel er de helft van de basilicumsaus over en bedruppel de pizza’s met wat van de bewaarde olie. Bak de pizza’s in ± 10 minuten mooi bruin en gaar. Verdeel er de rest van de basilicumsaus over en versier met wat blaadjes basilicum en wat pijnboompitten.

 

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet