Op zoek naar een smaakvol bijgerecht of een kruidige snee voor je sandwich? Dan moet je focaccia hebben. En daar hoef je niet voor naar de bakker, want dit Italiaanse platbrood maak je supermakkelijk zelf. Om zeker te zijn van een zacht resultaat gebruik je dit typisch Nederlandse ingrediënt.
Aardappels voor superzachte focaccia
Jawel, een gestampte pieper is de sleutel tot succes. Aardappelpuree is een bom van zetmeel. Meng je dit door je beslag, dan heb je een enorm zacht deeg als resultaat. Daarbij voegt het extra vocht toe wat uitdroging voorkomt en de boel flink mals maakt. Superlekker en - wederom - zo gepiept.
Artikel gaat onder de video verder.
8 essentiële tips (van een expert!) bij het bakken van brood
Geen aardappels in huis? Pastawater werkt ook!
Perfecte focaccia
Voor deze truc gebruik je dus aardappelpuree. Heb je nog kliekjes in de koelkast staan, dan kun je die prima gebruiken. Zo niet, maak dan zelf een stamp van slechts één flinke aardappel per brood.
Tip: zorg dat de puree volledig fijn gestampt is. Grove stukken aardappel in je brood zijn vast lekker, maar niet per se luchtig. Is je stamp volledig vrij van stukken, dan kun je hem aan elk recept toevoegen. Komt de bloem in het spel, gooi dan de aardappel erbij, meng dit in het beslag en volg de rest van het recept. Makkelijker kunnen we het niet maken.
Aardappelsap
En als we dan aardappel gebruiken, gebruiken we ook alles. Voor het maken van focaccia staat water altijd tussen de ingrediënten. Het kookvocht van je aardappel is hiervoor een prima vervanger. Want aangezien ook dit de nodige hoeveelheid zetmeel bevat, wordt je brood dankzij deze toevoeging nog zachter. Lekker én zero waste dus. Wat wil een mens nog meer?
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!