Blancheren kun je leren!

Een spoedcursus voorgaren voor beginners.

blancheren, tips
Getty Images

Blancheren. Een kooktechniek waar je misschien wel van hebt gehoord, maar die je nooit gebruikt. Jammer, want het is een veelzijdige kooktechniek: groente en fruit ontdoen van bittere smaken, de kooktijd verkorten en de levensduur verlengen. We geven je een spoedcursus blancheren.

Zo moet je blancheren

Er zijn drie methodes: met kokend water, stoom of in de magnetron. Die eerste werkt het beste, dus die gaan we je leren. Hiervoor breng je een flinke pan water aan de kook. Voeg voor de smaak zout aan het water toe. Ongeveer een theelepel op een liter water. Wanneer het water kookt, gooi je de etenswaren erbij. Zet je timer en laat het geheel voor een korte tijd meekoken. Zorg er wel voor dat het water gedurende die tijd aan de kook blijft. Klaar? Schep alles dan uit de pan en in een bak met ijskoud water. Hierdoor stop je het kookproces direct. Laat de hele handel vervolgens even uitlekken en klaar is Kees.

Maar wat is blancheren?

Door te blancheren, gaar je groenten of fruit voor, maar dan met optimaal behoud van structuur, smaak, kleur en - niet onbelangrijk - voedingsstoffen. Ook deactiveert het korte kookproces enzymen die het eten anders zouden laten bederven. Hierdoor blijft je groen dus langer goed en kun je het in de vriezer bewaren zonder dat kostbare vitaminen verloren gaan.

Hoe lang in de pan?

Hoe lang je iets blancheert, hangt af van de dikte en structuur. Zo blancheer je spinazie binnen een paar seconden, terwijl wortels een aantal minuten van het heetwaterbad mogen genieten. Kook verschillende etenswaren dus altijd gescheiden. Dan ben je er zeker van dat alles de tijd krijgt die het nodig heeft.

Meerdere groenten blancheren

Als je meerdere dingen blancheert, dan hoef je het kook- en koude water echt niet iedere keer te verversen. Gebruik gewoon een schep of vergiet om de lading uit het water te vissen. Dat scheelt moeite en is ook nog eens beter voor het milieu. Uitzonderingen daargelaten. Witte kool in je groene broccoliwater is natuurlijk nooit een goed idee.

Invriezen

Gaat het eindresultaat in de diepvries? Verdeel dan alles alvast in porties. Door wat resterend vocht kan dit namelijk aan elkaar vriezen. En aangezien koken met bevroren klompen niet zo praktisch is, kun je maar beter voorkomen dan genezen.

Bronnen: Groente Groente, Paleo Flourish, Santé

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips