Aha! Dit is dus het verschil tussen fermenteren en het inmaken van groenten

Weet je dat ook weer.

fermenteren
GMVozdGetty Images

Is het fermenteren en het inmaken van vlees en groenten niet gewoon hetzelfde, hoor ik je denken? Nou, nee dus. Ook al zorgen beide processen ervoor dat het eten langer bewaard kan worden, zitten ze toch anders in elkaar. En dat zit zo.

Michael Makuch, professor en directeur van het Ecolab Center van Culinaire Wetenschap aan de Johnson & Wales Universiteit legt in een artikel van ChowHound uit: 'Het inmaken van groenten is een snel proces waarin suikers, aroma's en azijn wordt gebruikt. Fermenteren is juist een proces waarin micro-organismen de suikers in het eten afbreken en daardoor de zuurtegraad veranderen.'

De verwarring komt doordat etenswaren als komkommers ook door fermentatie augurken kunnen worden, maar niet alle augurken hoeven door fermentatie te zijn ontstaan. Snap je het nog?

Het inmaken van etenswaren

Bij het inmaken van groenten of fruit wordt gebruik gemaakt van zuren, suikers of zelfs alcohol, waarna de pot wordt verhit en alle bacteriën, schimmels en gisten sterven. Dit is een cruciaal verschil met het fermentatie proces, waar de micro-organismes juist voor het zuur zorgen. Zonder bacteriën is er geen fermentatie.

Wat is fermentatie?

Santé schrijft het volgende over fermentatie op hun website: 'Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt om een voedingsmiddel te veranderen. Door warmte, zuurstof, vocht en de toevoeging van ingrediënten als zout en kruiden gaan micro-organismen groeien. Daarbij maken ze enzymen aan, die bepaalde voedingsstoffen (zoals koolhydraten en eiwitten) afbreken en de smaak, geur, verteerbaarheid, houdbaarheid en het uiterlijk van het product veranderen.'

Dat fermenteren een belangrijk onderdeel is in ons dagelijks leven zou je waarschijnlijk niet denken, maar bijna alle producten die we dagelijks gebruiken zijn ontstaan door fermentatie. Denk bijvoorbeeld aan bier, brood en yoghurt.

Wecken

Nóg een manier om etenswaren te conserveren is door producten in te wecken. Wat deze manier onderscheid is dat deze techniek alleen werkt met fruit. Kenmerkend is de weckring die tussen de deksel en de pot wordt geplaatst. Ook deze potten worden verhit om micro-organismen te doden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat