Nu je weet hoe je gember het beste schilt en bewaart, wat doe je eigenlijk met die eeuwige twee centimeter gember die áltijd overblijft? Nou, dit. We hebben vier supertips voor je.
1. Gember slaatje
Slaatje? Je weet wel, zo'n fris klein bijgerecht van fijngesneden groentes en dressing. Een slaatje van gember brengt je avondeten - en je spijsvertering - tot leven. Snij de gember in dunne reepjes en meng het met een andere leftover, zoals een stuk komkommer of wortel. De verhouding is losjes: ongeveer een deel fijngesneden gember en twee delen fijngesneden groente. Wat citroensap en olijfolie erover en klaar.
2. Gemberrasp
Gebruik gember als smaakmaker, zoals je dat doet met – nou ja, eh– Parmezaanse kaas. Rasp dat restje verse gember over rijst, soep of over je salade. Gemberrasp geeft ook een kick aan zoete gerechten. Rasp een beetje door muffinbeslag of over je warme havermout in de ochtend. Wakker ben je.
3. Gemberbier
Van een stompje gember naar gemberbier. Zo mooi kan het leven met restjes zijn. Je maakt een 'starter' of 'gember bug': een fermentatie van gember, suiker en water. Je gemberstarter heeft iedere dag wat aandacht en voeding nodig in de vorm van nieuw gemberrasp en suiker. Na een paar dagen begint de gember bug te borrelen en kun je ermee aan de slag. Op internet vind je veel leuke en makkelijke recepten voor gemberbier en ginger ale.
4. Gezichtsverzorging
Gember staat bekend als reinigend. Niet alleen van binnen uit, maar ook van buitenaf. Een makkelijker manier om de kracht van gember in te zetten voor je uiterlijk is door ermee te scrubben. Meng daarvoor een deel geraspte gember, met een deel suiker en een deel olie.