6 Limburgse streekgerechten die je ooit gegeten moet hebben

Lek vinger, lek doum.

limburgse recepten
Archief Elle Eten

SPONSORED

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai, een feestdag in het leven geroepen speciaal voor de Limburgse vlaai. En terecht. Daar in het Zuiden bakken ze vlaaien zoals ze het nergens anders in het land doen. Anders zouden ze wel gewoon taarten heten. Maar wist je dat er nog véél meer culinair moois uit Limburg komt?

Vlaai

Excuus, vlaoj dus. Gelukkig schromen ze in Limburg niet om hun geheimen te delen, en kun je bij Bakster in Reijmerstok of de Bisschopsmolen in Maastricht je eigen vlaai leren bakken. Kun je niet kiezen welke vlaai je moet eten, dan is de Maastricht Vlaai de uitkomst. Die vlaai werd samengesteld door vijf toonaangevende bakkers, vijf bekende Maastrichtenaren - waaronder Harper's Bazaar-collega Cécile Narinx - en bestaat uit vijf smaken. Om alle vijf die smaken te ontdekken, kun je de vlaairoute dwars door Maastricht lopen, waarbij je ondertussen alle taartpunten oppikt. Onze favoriet? Kroonsele mèt sjoem, ofwel kruisbessen-schuimvlaai van patisserie Peter Lemmens. Overigens ook de favoriet van André Rieu.

Limburgse koffie

En wat drink je bij vlaai? Koffie. Limburgse koffie is een soort Irish coffee, alleen is het Elske die 'm Limburgs maakt. Els La Vera is een kruidenbitter naar tradtioneel recept van een Limburgse familie. Je maakt Limburgse koffie door basterdsuiker in een glas te doen met Els en daar koffie over te schenken. Het glas maak je af met licht opgeklopte room. Net als je vlaai.

Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd >

Zoervleisj

Zuurvlees is het Limburgse broertje van stoofvlees en hachee. Met een beetje geluk heb je het al weleens van het menu van de traditionele frituur geplukt. Het zure vlees, dat zijn naam en smaak dankt aan de marinade van azijn, doet het namelijk uitstekend samen met een frietje. Traditioneel Mestreechs zoervleis eet je bijvoorbeeld bij Talentino Mestreech, of, afhankelijk van het weekmenu, bij Talentino in Margraten. In beide zaken staat écht talent in de keuken, en dat proef je.

Nonnevot

Wel eens Vastelaovend gevierd? In Limburg maakt de vlaai soms héél even plaats voor nonnevot en gaat er geen carnavalsdag voorbij zonder dat er zo'n ander Limburgs gebakje gegeten wordt. Het gefrituurde gebak heeft de vorm van een lus en de smaak van een soort berlinerbol, maar dan zonder jam. En die naam? Dat is Limburgs voor de kont van een non. Niks geks, gewoon omdat de dames daar vroeger een strik, ofwel vot, op droegen – alhoewel er meer verhalen over in de rondte gaan.

Dit zijn de favoriete banketbakkers van patisserie Holtkamp >

Tête de veau

Vroeger was tête de veau een armeluisgerecht, tegenwoordig wordt het juist gegeten op feestelijke dagen. Klinkt de naam je wat angstaanjagend in de oren? Wees gerust. Tête de veau wordt al lange tijd niet meer gemaakt van vlees van kalfsschedels en andere hoofdonderdelen, zoals de tong. Tegenwoordig bestaat het gerecht gewoon uit rundvlees met champignons en gebonden tomatensaus.

Bier

Hop, hop, voor bier op naar Limburg, want daar gedijt de hop het ’t best. Terwijl er door het hele land een soort bierepidemie heerst die brouwerij na brouwerij veroorzaakt – vinden wij overigens niet erg-, doen ze ’t in het Zuiden al eeuwen zo. Ooit werd er alleen op traditionele bovengistende manier gebrouwen, tot het ondergistende pilsener aan populariteit won. Tegenwoordig worden beide bieren weer gebrouwen, onder het mom van minder en duurder, kwalitatief beter.

Meer van Limburg

Weten wat Limburg nog meer aantrekkelijk maakt dan al deze lekkernijen? Neems eens de Zuid-Limburgse stoomtreinmaatschappij naar Boerderij de Scholtissenhof, dwars door het Limburgse land, of laat je inspireren door Limburg Lonkt. Ook leuk: op Harper's Bazaar deelt hoofdredacteur Cécile Narinx haar favoriete adressen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat