8x verrassende dingen die je kunt doen met augurkensap

Hierna gooi je het nooit meer door de gootsteen.

Pickled gherkins in jar, fermented food
merc67Getty Images

Een zuur moment voor elke liefhebber: de augurken zijn op. Het enige wat over is, is een pot gevuld met sap en stukjes. Weggooien? Zeker niet. Dat zurebommensap kun je nog prima gebruiken.

Augurkensap als azijn

Is je azijn nou net op, zijn je buren niet thuis en was je van plan om een dressing te maken? Gebruik dan augurkensap als vervanger. Het sap bestaat voor een groot deel uit azijn. En buiten dat het zuur is, bevat het ook de smaak van augurk, stukjes paprika, dille en mosterdzaad. Een makkelijke, maar vooral smaakvolle vervanger.

Aardappelen koken met augurkensap

Gekookte aardappelen zijn lekker, maar wel een beetje saai. Voeg daarom augurkensap aan het kookwater toe om de boel mee op smaak te brengen. Hierdoor krijgen je piepers iets meer pit en is extra zout toevoegen niet meer nodig.

Pekelen met het sap

Wanneer je augurken op zijn, kun je het vocht gebruiken om andere groente in te pekelen. Denk hierbij aan wortels, ui, of bijvoorbeeld komkommers. Snij je gekozen groen in fijne stukken en doe ze in de pot met vocht. Laat het geheel een aantal dagen in en de koelkast staan en klaar is je gepekelde snack. Doet het ook heel goed op de kaasplank.

Cocktails met pickle juice

Een zuurtje in je cocktail, daar zeggen wij geen nee tegen. Wil je een knallend drankje maken, dan is augurkensap het geschikte ingrediënt. Neem in dit geval wel de moeite om de stukjes eruit te zeven. Tenzij je geniet van mosterdzaad in je martini.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: een whisky sour met pickle juice maken

Augurkensap als schoonmaakmiddel

Een aangekoekt fornuis maak je het beste schoon met wat - je raadt het al - augurkensap. Het zuur in het sap is een goede vervanger voor schoonmaakazijn. Een klein beetje is genoeg om je verkoolde ketel weer blinkend schoon te poetsen.

Voor het polijsten van koper schijnt het ook goed te werken. Daarnaast is het spul helemaal vrij van chemische goedjes. Ook wel eens fijn.

Medicijn tegen maagzuur

Heb je last van brandend maagzuur, neem dan een shot augurkensap. De zuurtegraad in het sap brengt de pH-waarde van je maag weer in balans. Zo voel je je binnen de kortste keren weer kiplekker.

Smaakmaker

Als van jou alles wel wat zuurder mag, raden we je aan die pot in je kruidenrek te plaatsen. Het sap is namelijk de ideale smaakversterker. Meng het bijvoorbeeld door de hummus of gebruik het als marinade voor vlees. Met een beetje kom je al een heel eind.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips