Met deze test check je hoe goed je lichaam koolhydraten kan verteren

Je hebt alleen een ongezouten cracker nodig.

Knapperige crackers
Svetlana Monyakova

Ben jij dol op vers brood, pizza’s, spaghetti en eigenlijk alles waar lekker veel koolhydraten in zitten? De één eet dit moeiteloos zonder een gram aan te komen, terwijl de ander veel sneller het verschil merkt. Oneerlijk toch? Deze verschillende tolerantie voor koolhydraten heeft een reden, ontdekten onze collega's bij Women's Health.

De crackertest

Wetenschapper en arts Sharon Moalem doet veel onderzoek naar DNA. Hij onderzoekt onder meer welke voeding het beste aansluit bij je DNA en welke manier van afvallen het effectiefst is voor jouw lichaam. Volgens Moalem kan ‘de crackertest’ je helpen om erachter te komen hoe goed je lichaam koolhydraten kan verteren. De crackertest geeft op deze manier inzicht in je tolerantie voor koolhydraten.

In de BBC-documentaire genaamd The Truth About: Carbs (ook te zien via RTL Gemist) zie je hoe dokter Xand van Tulleken de cracker test toepast bij studenten. Van Tulleken vraagt elke student om gedurende dertig seconden op een ongezouten cracker te kauwen en zijn hand op te steken als de smaak verandert in je mond. Na zeventien seconden steekt de eerste student zijn hand op en geeft aan dat het zoeter proeft. Een andere student dit pas doet na 35 seconden. Sommige studenten laten weten helemaal geen smaakverandering in hun mond te hebben geproefd.

Lang leve amylase-enzymen

Uit onderzoek van wetenschapper Moalem blijkt dat als je in korte tijd een smaakverandering proeft, je mond een hoge concentratie amylase-enzymen heeft. Deze enzymen kunnen de grote zetmeelmoleculen, afkomstig van de koolhydraten, opbreken in kleinere suikermoleculen. Deze kleinere suikers zorgen voor een zoetere smaak in je mond.

Kortom, hoe hoger de concentratie amylase-enzymen, hoe makkelijker je grote hoeveelheden koolhydraten kunt eten omdat het snel wordt afgebroken in je mond. De drempel zit op ongeveer dertig seconden. Studenten die langer dan dertig seconden geen verandering merken, hebben waarschijnlijk een lagere hoeveelheid amylase-enzymen. Hun lichaam verwerkt de koolhydraten daarom langzamer waardoor je de impact sneller merkt op je lichaam.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks