Freeze! Dit moet je weten over vriesbrand

En hoe je die ijskristallen in de diepvries kunt voorkomen.

image
Getty Images

Trek je de vriezer open, zit de hele handel onder de ijskristallen. De broccoli is bedekt met sneeuwvlokken en je ingevroren vlees kleurt grijs. Meegemaakt? Dan ben je het slachtoffer van vriesbrand. Een verschijnsel wat je beter kunt voorkomen, dan genezen.

Wat is vriesbrand?

Zit er ijs op je ingevroren eten, dan heb je het waarschijnlijk niet luchtdicht genoeg verpakt. Hierdoor komen de etenswaren in contact met de open lucht en veranderen de watermoleculen die erin zitten in ijskristallen. Zo wordt het water uit het voedsel onttrokken en droogt de boel uit. En dat heeft niet alleen ijsvorming, maar ook beurse, bruine plekken als resultaat. Niet bepaald een smakelijk gezicht, als je het ons vraagt.

Eetbaar

Moet je die beurse boel meteen weggooien? Gelukkig niet. Ondanks dat etenswaren met vriesbrand er bedorven uitzien, kun je ze nog prima eten. Wel is het minder lekker. Door de uitdroging verliezen ze namelijk smaak en verslechterd de structuur. Die malse biefstuk zal hierdoor minder lekker smaken dan voordat-ie de vriezer in ging.

Voorkomen

We horen je al denken: hoe kun je vriesbrand voorkomen? Eigenlijk is het simpel, je moet er alleen wat meer moeite voor doen. Gooi je etenswaren niet zomaar in de vriezer maar pak ze eerst luchtdicht in. Een afsluitbaar bakje of zakje met zo weinig mogelijk zuurstof is de ideale manier. Daarnaast is het verstandig om je eten goed af te laten koelen voordat je het invriest. Hierdoor voorkom je waterdamp en dus ijsvorming.

Ook blancheren gaat vriesbrand tegen. Dit is hoe je dat doet >

Genezen

Geen tijd gehad om de boel helemaal hermetisch te verpakken, en dus toch kristallen op je eten? Dan is wegsnijden van dorre stukken altijd een optie. Want ondanks dat opeten ongevaarlijk is, wil je natuurlijk niet uren blijven kauwen op ‘n smaakloos stukkie vlees.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat