Ultiem comfort food: hét recept voor mac & cheese
Niet je dag vandaag? Maak deze mac & cheese en je voelt je meteen beter!
Comfort food is altijd een goed idee en al helemaal als het pasta en kaas bevat. Dit recept voor mac & cheese is groot favoriet, hartstikke makkelijk om te maken (ja écht) en je kunt er eindeloos mee variëren. Voeg wat extra groenten als broccoli, prei of doperwten toe, proteïnen als gerookte zalm, spekjes of kip en gebruik de kaas die je nog in huis hebt.
Tip: gek op pittig? Voeg een lepeltje Engelse mosterd, mierikswortel of chili flakes toe.
pasta (macaroni, schelpjes, fusili, strikjes, wat je maar lekker vindt)
ongezouten roomboter
bloem
snufje nootmuskaat
volle melk
geraspte kaas (het liefst een mix van jonge en belegen, oude, gruyère of cheddar kaas
Zwarte peper naar smaak
paneermeel of broodkruim
pittige kaas, geraspt
Zwarte peper naar smaak
Optioneel: chili flakes naar smaak
- Kook de pasta 2-3 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven. Spoel de pasta onder koud water af. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de boter in een ruime pan. Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Bak de roux een paar minuten.
- Breng op smaak met zwarte peper en nootmuskaat. Voeg in delen de melk toe. Roer tussendoor en voeg pas een volgend deel toe als de vorige volledig is opgenomen en niet klontert. Ga zo door tot alle melk op is. Je hebt nu béchamelsaus.
- Roer de kaas door de béchamelsaus en verwarm tot de saus mooi dik en romig is. Proef en breng eventueel extra op smaak.
- Meng de pasta door de kaassaus. Verdeel de pasta met kaas over een ingevette ovenschaal.
- Meng de ingrediënten voor de topping en verdeel deze over de pasta. Bak de mac and cheese 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant krokant is.
Meer culinaire inspiratie? ELLE à Table is hét bookazine voor de feestdagen
Met trots presenteren wij ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen. Met recepten en tips van de beste food writers, fotografen en stylisten om je vingers bij af te likken en je ogen uit te kijken.