Het zijn niet per definitie de nieuwste, noch de hipste restaurants, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat we er maar wat graag aanschuiven. Onze lievelingsrestaurants in het centrum van Amsterdam.
SAGARDI
New kid on the block SAGARDI had een beetje pech: net voor corona de deuren open, dus gelijk weer dicht. Chefs Iñaki en Mikel López de Viñaspre zaten in de tussentijd niet stil en richtten zich in thuisland Spanje op koken voor kwetsbare ouderen. Vol goede moed opende de eerste Amsterdamse vestiging vorige week opnieuw, met gepaste maatregelen.
En nu een trip naar Baskenland er even niet in zit, is SAGARDI de uitgelezen plek om toch wat van de culinair hoogstaande regio te proeven. Of je dat nu doet met een glas cider of Txakoli, met pinxtos of met een diner. Begin in elk geval met de bonito van witte tonijn met ansjovisfilet, proef minstens één keer in je leven de kabeljauwomelet naar grootmoeders recept en bestel iets van de indrukwekkende Baskische grill. Mag je zelf kiezen of je voor een verse vis is, of voor de Txuleton (gerijpt rundvlees) gaat.
> SAGARDI, Spuistraat 304, Amsterdam
Daalder
Eigenlijk oogt het meer als een eetcafé door de prominente bar. Maar wij weten wel beter! Je eet er enkel een vast menu, maar chef Dennis Huwaë weet, dankzij zijn vele ervaring op hoog niveau, met alles rekening te houden.
> Daalder, Lindengracht 90HS, Amsterdam
Artikel gaat verder onder de video.
Zien: dít roze café in Londen is extreem Instagrammable
Kaagman en Kortekaas
Verstopt in een leuk steegje dat zich nét straat mag noemen zit Kaagman en Kortekaas. De keuken is nouveau ruig. Creatief met veel vlees en vis - ook door elkaar.
> Kaagman en Kortekaas, Sint Nicolaasstraat 43, Amsterdam
Gebr. Hartering
De Gebroeders Hartering zijn al net zo stoer als Kaagman en Kortekaas. De jonge honden in de keuken kookten voorheen veel met vlees, nu een stuk minder. Je eet er wat de pot schaft.
> Gebr. Hartering, Peperstraat 10, Amsterdam
Wolf Atelier
Bij Wolf Atelier geniet je van fine dining à la carte, vier- of vijfgangen óf ga je all out met vijftien. Dat alles op een van de bijzonderste plekken van Amsterdam: op een oude spoorbrug met uitzicht op het IJ.
> Wolf Atelier, Westerdoksplein 20, Amsterdam
Buffet van Odette
Niet alleen top-omeletten met truffelkaas voor de lunch, ook het diner is hier niet te versmaden. Er staat voor iedereen wel iets op de kaart. Even reserveren of wachten tot er een klein tafeltje vrijkomt in de drukke zaak.
> Buffet van Odette, Prinsengracht 598, Amsterdam
Balthazar's Keuken en Bar Parry
Hier eet je wat de pot schaft, een wekelijks driegangenmenu. En dan heel lekker. Hoef jij niet meer na te denken. Tevens onwijs leuk is het even verderop gelegen Bar Parry, van dezelfde eigenaren. Een Frans-aandoende wijnbar met een wisselend menu dat lekker is om te delen.
> Balthazar's Keuken, Elandsgracht 108, Amsterdam
> Bar Parry, Eerste Looiersdwarsstraat 15, Amsterdam
212
212 is er niet zomaar een. Het kost je wat, maar het is iets wat je ooit eens geprobeerd moet hebben. Chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verrassen je gang voor gang. Je leest hier meer over 212.
> 212, Amstel 212, Amsterdam
Café De Klepel
Voorheen enkel een café, maar sinds najaar 2013 wordt hier klassiek Frans gekookt voor een heel fijne prijs. De sfeer is relaxed en bijzonder knus. Niet hip. Geen plek? Je kunt nu tijdelijk de plat du jour mee naar huis nemen en opwarmen in eigen oven.
> Café De Klepel, Prinsenstraat 22 te Amsterdam
La Perla
Aan de ene kant van de straat een enorme op hout gestookte steenoven waar de pizza's gebakken worden (en afgehaald) en aan de andere kant het restaurant. Waar het altijd vol zit, maar een tafel meestal toch wel lukt.
> La Perla, Tweede Tuindwarsstraat 14 & 53, Amsterdam
Bord'Eau*
Voor als je echt iets te vieren hebt. Bord'Eau heeft al tijden een Michelinster en is dus niet zomaar een avondje uit. Waarschijnlijk het meest romantische uitzicht van de stad. Op de Amstel. De lente betekent bij Bord'Eau het Flore-seizoen, waarbij de focus op groenten ligt.
> Bord'Eau, Nieuwe Doelenstraat 2-8, Amsterdam
ACE
We gaan eerlijk zijn: als we niet beter zouden weten, zouden we deze aardedonkere zaak aan de Utrechtsestraat ook voorbij lopen. Maar doe dat niet, schuif aan, geef je voorkeuren door aan de fijne bediening en laat je verrassen door de stuk voor stuk even originele gerechten van de chef.
> ACE, Utrechtsestraat 33, Amsterdam
GUTS
Na vier jaar kwam er een einde aan Guts & Glory, waar elk kwartaal een nieuw thema gevoerd werd in de keuken. Bij het nieuwe Guts is het team niet meer beperkt door een thema, en kookt het seizoensgebonden, met keuze uit een menu óf shared dining à la carte. Leuk extraatje: Guts werkt momenteel met een bring you own-concept, waarbij je voor één euro kurkgeld je eigen drank mee kunt nemen.
> Guts, Utrechtsestraat 6, Amsterdam
Senses
Een kleine, intieme zaak met hoog lounge-gehalte. Op de drukke Vijzelstraat loop je er zo voorbij. Koken kan chef Lars Bertelsen wel; fine dining, veel smaken.
> Senses, Vijzelstraat 45, Amsterdam
De Gouden Reael
Met drie heerlijke terrassen op een idyllisch stukje centrum Amsterdam en een charmante binnenkant zit je hier altijd goed. Chef Alain Caron begon er ooit als eerste baan in de keuken en nam de zaak onlangs met zijn zoons over. Dezelfde kwaliteit als in hun andere restaurants staat je dus ook hier te wachten.
> De Gouden Reael, Zandhoek 14, Amsterdam
Hier eet je lekkere Indonesische rijsttafels in Amsterdam >
Lion Noir
Verstopt in de Reguliers zit Lion Noir met naast lekker eten, een heerlijke tuin om alles even te vergeten. En dat in hartje centrum.
> Lion Noir, Reguliersdwarsstraat 28, Amsterdam
The Lobby Nesplein
Midden in het centrum, maar geen toeristenzaak. Open voor ontbijt, lunch en diner, ideaal, lekker en veel wijn. En dus die flammkuchen!
> The Lobby, Nes 49, Amsterdam
Koevoet
Jordaneser wordt het niet. Drukker ook niet. En al doet de naam en inrichting niet bijzonder Italiaans aan, de keuken is het des te meer.
> Restaurant Koevoet, Lindenstraat 17, Amsterdam
Toscanini
Klassieke Italiaan. Zomaar binnen lopen heeft hier geen zin; elke avond volle bak. De zaak is favoriet bij velen. Let op, klassieke Italiaan, geen goedkope Italiaan.
> Toscanini, Lindengracht 75, Amsterdam
Tijdelijk gesloten:
Choux
Bij Choux zijn ze ontzettend inventief met groente, maar ook met dranken. Sake bijvoorbeeld. Het is creatief, vernieuwend, sfeervol en lekker centraal.
> Choux, De Ruijterkade 128, Amsterdam
Carstens
De Hollandse keuken zoals je 'm wilt eten. Zo ongeveer álles op de kaart bij Carstens komt uit eigen land, tot aan de wijnen toe. Zijn die niet Nederlands, dan is de wijnboer dat wel. Voor niet-Amsterdammers perfect gelegen tegenover Centraal.
> Carstens, Hasselaerssteeg 1, Amsterdam
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!