18x favorieten in Barcelona voor ontbijt, lunch, borrel en diner

Een stad die nog zó veel meer is dan Catalaanse toptapas.

Restaurants Barcelona Xavier Pellicer
(a)Alicia - Xavier Pellicer

Xavier Pellicer Restaurante - Eixample

Xavier Pellicer werd dit jaar voor onze neus bekroond tot Beste Groentechef ter Wereld. De titel kreeg hij voor zijn nieuwe, exclusieve zaak El Menjador, maar een jaar eerder ook al voor zijn andere zaak: Xavier Pellicer Restaurante. Reden genoeg voor een bezoek. De gerechten zijn van hoog niveau en ook nog verrassend betaalbaar. Deel vooral, zodat je een hoop kunt proeven.
> Xavier Pellicer Restaurante, Carrer de Provença 310, Barcelona

Rocambolesc - El Raval

El Celler de Can Roca kennen we allemaal, maar wist je dat er ook een ijszaak uit dezelfde hoed komt? De broeders achter het toprestaurant laten in hun heladería de oude ijskar die ooit rondreed in hun zaak herleven. Verwacht geen rijen vol met schepijs, maar een keuze uit een stuk of vijf bijzondere smaken softijs met prachtige én smakelijke toppings. Een soort Swirl, maar dan even tig niveautjes hoger. Denk: gebakken appel-ijs of mango-wortel en bloemencombi's. Kies een ijssmaak en laat de toppings over aan de ijscoman, dan weet je dat je goed zit.
> Rocambolesc, La Rambla 51-59, Barcelona

The Green Spot - El Born

Het beste vegetarische restaurant van 2019 bevindt zich tevens in Barcelona. Als je het ons vraagt draagt het de titel niet vanwege de feilloze uitvoering van de gerechten - al is die prima -, maar vanwege de bijzondere kaart. Voor de carnivoor leuk voor één keer, maar een verademing voor de vegetariër en veganist. Elke keuze lijkt een schot in de roos, en al hebben we geen specifieke aanrader, gaan we zeker eens terug om de rest van het menu te proberen.
> The Green Spot, Carrer de la Reina Cristina 12, Barcelona

Bar Cañete - El Raval

Hier kun je kiezen voor de rode of de blauwe zone: bij Barra (blauw) krijg je razendsnel je tapas, maar gaan ze er ook van uit dat je ze in navenant tempo inneemt. In de rode hoek, The Mantel, kun je aan een tafeltje lekker de tijd nemen. En dat is beslist de moeite waard: tapas met een beetje fine dining. Deze bar heeft een prettige sfeer – hij is modern, maar past ook uitstekend in de oude Raval-buurt.
> Bar Cañete, Carrer de la Unió 17, Barcelona

Hetta - Eixample

Bij Hetta staan negen verantwoorde seizoensproducten centraal waar het menu omheen is gebouwd. De Zweedse chef Olof Johansson kookt op alle mogelijke manieren en op alle temperaturen. Zo is de gerookte zalm 45 dagen gedroogd en wordt de prei voor je neus op open vuur bereid. Maar zo bombastisch als het klinkt, zo puur en minimalistisch zijn de gerechten. Extra tof is het kijkje in de keuken, wat je vanaf elke tafel hebt. Die beslaat namelijk ongeveer de helft van de kleine zaak. Ook hier geldt: veel delen is veel proeven. En doe dan ook nog lekker een cocktail als afzakker bij het erboven gelegen Hijo de Mendez.
> Hetta, Passatge Marimón 5, Barcelona

El Nacional - Eixample

Geen typisch Spaanse overdekte markt, maar een hal vol restaurants, het een gespecialiseerd in vis, het ander in vlees. Je kunt er naartoe voor oesters met champagne bij de oesterbar, of voor een koffie – en je verbazen over de schoonheid.
> El Nacional, Passeig de Gràcia 24, Barcelona

Paradiso - El Born

Voor de betere cocktails ga je naar Paradiso in El Born. Doe dit wel liever doordeweeks, want in het weekend staat er standaard een lange rij. Pech, geen zin om te wachten, is een cocktail voor jou gewoon een cocktail en heb je echt dorst? Een alternatief is Numero 9 een stukje verderop.
> Paradiso, Carrer de Rera Palau 4, Barcelona

Federal Café - Sant Antoni en Barri Gòtic

Het ultieme brunchadres in Barcelona is Federal Café in de gezellige wijk Sant Antoni. Neem een groene smoothie met een gebakken eitje of een goed gevulde sandwich. Met wat geluk gaan de ramen open en kijk je uit op het levendige straatbeeld van Barcelona. Een tweede vestiging is er in een zijstraat van de toeristische Ramblas.
> Federal Café, Carrer Parlament 39, Barcelona
> Federal Café, Passatge de la Pau, Barcelona

Bohl - El Born

Bohl is een veganvriendelijke én erg knappe zaak aan de rand van El Born. Het ontbijtmenu bestaat uit smoothiebowls en bowls met haver, er staan tostada's op de kaart, maar waar kwamen voor de powerbowls: grote, warme gerechten in een kom. Julie's bibimbap en Lalalafel (met falafel) zijn getest en goedgekeurd.
> Bohl, Carrer de Trafalgar 47, Barcelona

Disfrutar - Eixample

De drie chefs die hier de leiding hebben werkten jaren voor elBulli. Nu runnen ze twee restaurants: Compartir even verderop in Cadaqués, en Disfrutar in Barcelona. Hier ga je naartoe om te genieten (wat disfrutar ook toevallig betekent) van de ene na de andere smaaksensatie van twee uitgebreide menu’s. Maar even binnenlopen voor een daghapje doe je hier niet zo snel, ze zijn de afgelopen jaren als een razende gestegen naar de 9e plek op de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld, en zijn bekroond met twee Michelinsterren.
> Disfrutar, Calle Villarroel 163, Barcelona

Pez Vela - Barceloneta

Pez Vela heeft twee usp’s. Het eerste is de setting: je zit hier direct aan het strand van Barcelona en kijkt uit over de Middellandse Zee. Daarnaast is
het dé plek voor paella. Met groenten, gamba’s of kreeft.
> Pez Vela, Paseo de Mare Nostrum 19 – 21, Barcelona

Baluard Bakery - Barcelona

Op elke hoek van de straat vind je een bakkerij. Een van de beste is de Baluard Bakery, dat bewijzen de rijen voor de deur in het weekend. Er zijn er vijf, waaronder er één op de begane grond van het Praktik Bakery Hotel, een hotel dat het hele concept heeft opgehangen aan de bakkerij. Om de hoek van de statige avenue Passeig de Gràcia.
> Baluard Bakery, Carrer del Baluard 38, Barcelona
> Baluard Bakery, Marià Aguiló 51, Barcelona
> Baluard Bakery, Pau Claris 188, Barcelona
> Baluard Bakery, Provença 279, Barcelona
> Baluard Bakery, Jiménez e Iglesias 11-13, Barcelona

Gata Mala - Gràcia

Standaard tjokvol, schreeuwende barvrouwen, een wisselend tapasmenu dat op de muur gekalkt staat – wat is er níet leuk aan deze wilde meid van een bar? Daarnaast is het Gràcia-district met zijn Parijse elan een bij toeristen ondergewaardeerd gebied. Reden te meer om eens de metro te pakken, die kant op. Of te wandelen, door die mooie stad.
> Gata Mala, Carrer de Rabassa 37, Barcelona

El Xampanyet - El Born

Xampanyet is een zoetige, licht mousserende wijn die dit huisje aanbeveelt bij zijn tapas: olijven, worstjes, ansjovis, het puurdere werk. De bar is bijna een eeuw oud, en een charmant en betrouwbaar adres.
> El Xampanyet, Calle de Montcada 22, Barcelona

Cal Pep - El Raval

Cal Pep lijkt net een kleine bar, maar achterin schuilt een heuze tapashemel. Je krijgt geen kaart, gaat zitten en zegt bij elke ronde of je nog mee doet of niet. Leuk verassingseffect en ze serveren heel lekkere wijnen.
> Cal Pep, Placa des Olles 8, Barcelona

Casa Lolea - El Born

Bij Casa Lolea drink je huisgemaakte sangria uit leuke flessen, en je eet er verrukkelijke truffelrisotto. Deze is niet gemaakt met risottorijst, maar met orzo - een pastasoort die zachter is dan de rijstkorrel.
> Casa Lolea, Sant Pere Mès Alt 49, Barcelona

FOC - Barceloneta

Hier eet je Mexicaans, ideaal voor een borrel na het strand met fijn terras aan de boulevard. Nacho's, yucafrieten en sangria op tafel, ventilator op je kop. Lekker!
> FOC, Passeig Joan de Borbó, Barcelona

La Paradeta - Barcelona

Het visrestaurant waar je in de rij voor staat samen met de Barcelonezen. Verwacht geen luxe maar wel de lekkerste vis die je in tijden hebt gegeten. De originele zaak is inmiddels een keten op meerdere plekken in de stad en in verschillende steden, maar elke zaak heeft zijn eigen sfeer.
> La Paradeta, Carrer Comercial 7, Barcelona

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland