Hotspots Rome! 31x leuke restaurants, bars, cafés en lekker ijs

Dit zijn volgens Marjan Ippel de beste eet-, drink- en koffieadressen van Rome.

Hotspots Rome
Getty Images

Al banco/a tavola

Dat je in zuidelijke landen staand aan de bar (al banco) goedkoper uit bent dan zittend aan een tafeltje (a tavola), is bekend. In Rome kan dit verschil oplopen tot ruim twee euro per consumptie. Dat betekent dat je soms meer betaalt voor het néérzetten dan voor het zetten van je espresso, die al banco zo’n negentig cent doet.

Uit eten in Pigneto, het Brooklyn van Rome: we hebben 5 hotspots voor je >

Caffè

Caffè shakerato, met ijsklontjes schuimig geschudde espresso,caffè corretto,een espresso ‘gecorrigeerd’ met een drupje of twee alcohol, bijvoorbeeld grappa, of affogato,een bolletje vanille-ijs overgoten met een sterke espresso: de keuzemogelijkheden in een Romeinse koffiebar zijn eindeloos. Maar dethird coffee wave, waardoor we zelfs in Nederland nu drinkbare koffie hebben, is aan Italië voorbijgespoeld. Noem het de wet van de remmende voorsprong. Espresso is hier de beste optie, het gaat namelijk vooral fout met de melk. Goede uitzonderingen is Caffè Sant’Eustachio, Piazza di Sant’Eustachio 82. De rijen voor deze op hout roosterende koffiebar anno 1938 spreken boekdelen. Ze schenken volgens kenners de beste koffie van de stad. Bij Sciascia, koffiebar sinds 1919 in de Pratibuurt, is de specialiteit caffè con cioccolato, met cacao dus.
> Caffè Sant’Eustachio, Piazza di Sant’Eustachio 82, Rome
> Sciascia, Via Fabio Massimo 80a, Rome

Cav cocco?

Je ziet het soms op de menukaart staan: pasta cav cocco. Op mijn vraag aan de ober van het prima buurtrestaurant Il Bocconcino wat dat is, kreeg ik als antwoord dat het een pastasoort is en dat elke Romein dat weet. Wat de ober er niet bij vertelde, was dat Cavalier Giuseppe Cocco een ambachtelijke pastafabriek anno 1944 is (pastacocco.com). Dat je het weet. Het restaurant zit om de hoek van het Colosseum. Bestel cavatelli freschi (dus niet uit een pak) con ragout di agnello.
> Il Bocconcino, Via Ostillia 23, Rome

Nog 5 andere favoriete bestemmingen voor een culinaire stedentrip, naast Rome natuurlijk >

Testaccio

De Romeinse keuken verschilt behoorlijk van bijvoorbeeld de Toscaanse en Venetiaanse. Men noemt het de cucina povera, armeluiskeuken, en er wordt flink wat slachtafval verwerkt in de eenvoudige, vaak ‘heftige’ gerechten. Vooral in de voormalige slachtersbuurt Testaccio, rondom het oude abattoir aan de Tiber, is deze keuken populair. Eet ertrippa alla romana, pajata, gekookte lams- of kalfsingewanden, of coratella: gestoofde lamslong, lamshart en lever. Die laatste at ik overigens niet in Testaccio, maar in Osteria Marguttain een achterafstraatje van Piazza di Spagna, samen met dat andere zo veelvuldig in Romeinse gerechten verwerkte ingrediënt: artisjok. Heerlijk, hoewel niet fotogeniek.
> Osteria Margutta, Via Margutta 82b, Rome

Testaccio is dé buurt nu net als hip bekend staande Trastèvere te duur is geworden. Bezoek de Mercato di Testaccio, de groente-, fruit- en orgaanmarkt, in een neomoderne loods tegenover het oude slachthuiscomplex, waar nu de Città dell’altra Economia (stad van de alternatieve economie) huist: een soort hippiecommunity voor biologische eetwaar met een eigen moestuin. Trattoria Agustarello, serveert ingewanden op z’n Romeins. Evenals Checchino dal 1887. De echte Romeinse dunne pizzabodem krijg je in deze buurt bij Pizzeria Da Remo. Een tent vol koper, ijzer en marmer, waarvan wordt gezegd dat Rome’s beste cocktailshaker er staat te schudden op zogenaamde craft cocktailsis.
> Mercato di Testaccio, Via Aldo Manuzio 66C, Rome
> Trattoria Agustarello, Via Giovanni Branca 98, Rome
> Checchino dal 1887, Via di Monte Testaccio 30, Rome
> Pizzeria Da Remo, Piazza di Santa Maria Liberatrice 44, Rome

Trastèvere

De buurt die vanaf het oude centrum aan de overkant van de Tiber (Tèvere) ligt, is nog altijd het meest geliefd bij toeristen vanwege zijn smalle straatjes en gezellige eetpleintjes. Antica Focacceria S. Francesco dal 1834 is een filiaal van het moederbedrijf op Sicilië, en gespecialiseerd in Siciliaanse schiticchi (tapas) zoalsarancini, gevulde en gefrituurde rijstballen, panelle,gefrituurd kikkererwtendeeg, en crocché di latte, ‘melk’kroketjes.
Bij bakkerij-patisserie La Panetteria Romana e Spaccio Di Paste, vind je vitrines vol heerlijkheden (ook maaltijden) en achterin een bakker die de hele dag verse focaccia’s bakt. Laat een stuk afsnijden en eet het ter plekke aan een statafel met een flesje bier of wijn uit de koelkast. Vergeet niet een huisgemaakte bonbon of gekonfijte vrucht als toetje te nemen.

Tip van chef/enfant terrible Anthony Bourdain: Roma Sparita. Het was gesloten toen ik er naartoe ging, maar volgens Anthony eet je hier de beste Romeinsepasta cacio e pepe: van de kaas wordt hier een eetbaar schaaltje gemaakt. Bekijk Anthony’s deels gecensureerde commentaar op Youtubedoor op zijn naam en ‘Roma parte 1’ te zoeken.
> Antica Focacceria S. Francesco dal 1834, Piazza di San Giovanni della Malva 14, Rome
> La Panetteria Romana e Spaccio Di Paste, Via della Lungaretta 28/31, Rome
> Roma Sparita, Piazza Santa Cecilia 24, Rome

De perfecte versie van pasta carbonara >

Ghetto/Joodse wijk

Hier zijn de straatjes nóg smaller, de (Joodse) bakkerijtjes nóg pittoresker en wedijvert Rome met Le Marais in Parijs. Ristorante Matricianella, Via del Leone 4: de antieke Romeinse keuken, dus veel gefrituurd voedsel, bijvoorbeeld groenten. Bij Gigetto, eet je goede gefrituurde artisjokken en andere typisch Romeinse gerechten.
> Ristorante Matricianella, Via del Leone 4, Rome
> Gigetto, Via del Portico d’Ottavia 21, Rome

Centro Storico

Een buurt waar de toeristenhap regeert. Maar niet bij Armando al Pantheon: uitstekende en betaalbare Romeinse keuken.
> Armando al Pantheon, Salita de' Crescenzi 31, Rome

Modern Rome

> Glass Hostaria, Vicolo del Cinque 58: (post)moleculair en in handen van de Amerikaanse Christina Bowman.
> Propaganda, Via Claudia 15: neonegentiende-eeuwse Parijse bar annex restaurant met cocktails, een koekjesbaren bloedmooie bediening (m/v).
> Gusto, Piazza Augusto Imperatore 7-28: imperium dat het complete plein én de zijstraat bestrijkt met een rotisserie, café, wijnbar enformaggeria. En dan zijn er nog keukenspullen te koop.
> Said dal 1923, Via Tiburtina 135: afgelegen plek voor trendy gerechten met een snufje chocola.
> Eataly, Piazzale XII Ottobre 1492: geen New Yorks concept, zoals Mario Batali ons graag laat geloven, maar Romeins. Vier verdiepingen slow food met 23 restaurants, waaronder Il Ristorante Italiamet een indrukwekkend stel Modigliani’s.
> Mazzo, Via delle Rose 54: Romeins soulfood, geserveerd aan een lange aanschuiftafel, met op zondag familielunch.
> Aperomeo: De enige echte foodtruck in Rome van de makers van deli-winebar Romeo. Verkoopt pizza’s en broodjes en vertelt via Twitter waar.
> Lanificio: Pietralata 159: club, lab, moestuin, cocktailbar. Moeilijk bereikbaar zonder auto, maar de moeite waard.

Uit eten bij deze top 10 restaurants in Florence >

Drinken

Ook Rome heeft de ambachtelijke cocktail nieuwe stijl met zelfgetrokken bitters, eiwitschuim en verse kruiden ontdekt.
> Stazione di Posta, Largo Dino Frisullo, Rome
> Vineria Litro, Via Fratelli Bonnet 5, Rome
> Il Gocetto, Via Dei Banci Vecchi 14, Rome
> Antico Caffè Greco, Via dei Condotti 86 (tridente), Rome: duizelingwekkend druk, maar de moete van het dringen waard, deze met schilderijen volgehangen koffie-chocoladezaak
> D.O.M. Hotel, Via Giulia 131, Rome
> Speakeasy: The Jerry Thomas Project, Vicolo Cellini 30, Rome

En natuurlijk ijs

> Giolitti, Via Uffici del Vicario 40, Rome: Neem als je hier bent het watermeloenijs (cocómero)
> Il gelato di Claudio Torce, Viale Aven, Rome
> Neve di Latte, Via Luigi Poletti 6

15x doordeweekse pasta >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland