Wit, beige of groen: deze kleur koolhydraten kan je beter niet eten

Volgens een Britse arts heeft de kleur van de koolhydraten die we consumeren een groot effect op onze gezondheid.

Food, Cuisine, Dish, Dairy, Ingredient,
Sam Barnes

Zodra het bikiniseizoen is aangebroken, zijn het de koolhydraten die als eerste aan de beurt zijn en geschrapt worden uit het dagelijks dieet. Om die ongewenste kilo’s er weer zo snel mogelijk af te laten vliegen, zijn koolhydraatarme diëten tegenwoordig ontzettend populair. Maar wist je dat behalve de hoeveelheid koolhydraten die we eten, ook de kleur ervan een rol speelt? We leggen het je uit.

Welke kleuren koolhydraten zijn er?

In het BBC-programma The Truth About Carbs, vertelt Britse arts Xand van Tulleken dat de kleur van de koolhydraat die we consumeren een groot effect heeft op onze gezondheid. In plaats van dat we ons moeten focussen op het schrappen van koolhydraten, zouden we ons bezig moeten houden met de kleur van de koolhydraten, zegt hij.

Volgens van Tulleken zijn er drie soorten koolhydraten: vezels, zetmeel en suikers. Onder de witte koolhydraten verstaan we suiker. Deze zijn terug te vinden in frisdrank, snoep, bewerkte producten, noem maar op. Daarnaast zijn er ook nog beige koolhydraten, de zetmeelrijke variant. Deze zien we veelal terug in brood, pasta, witte rijst en aardappelen. Het meeste suiker en zetmeel in deze beige en witte koolhydraten wordt afgebroken tot glucose voor energie. Ze veroorzaken bloedsuikerpieken, maar laten je bloedsuikerspiegel kort daarna ook weer snel dalen. Dit zorgt voor een snel terugkerend hongergevoel. Daarnaast wordt de glucose opgeslagen als vet, zodra je er teveel van eet. De witte en beige koolhydraten kun je dus maar beter niet te veel eten. Maar welke dan wel?

De groene koolhydraat

Voedingsvezels in groente en fruit worden ook wel groene koolhydraten genoemd. Je vindt ze onder andere in zoete aardappelen, bonen, spinazie en bessen. Deze koolhydraten zijn je beste vriend. Ze zijn verzadigd, houden je maag gevuld en zitten bommetje vol vitaminen en mineralen. Omdat ze moeilijk verteerbaar zijn, zorgen ze ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, zetten ze je spijsverteringsstelsel aan het werk en voeden ze je darmbacteriën. Aha, die moeten we dus hebben.

Geen beige = geen optie

Enfin, moge het duidelijk zijn dat het niet verkeerd is om de witte koolhydraat zo veel mogelijk te vermijden. Maar massaal stoppen met pasta eten - en dus beige koolhydraten - heeft natuurlijk geen zin en is voor niemand leuk. Bovendien zijn er genoeg alternatieven om deze variant af en toe te vervangen. Probeer bloemkoolrijst eens uit, of vervang de normale aardappel door een zoete. En voordat je je broodtrommel uit het raam gooit, is het volgende misschien goed om te weten: wanneer je afgekoelde, zetmeelrijke producten opnieuw verwarmt, wordt de hoeveelheid resistent zetmeel verhoogd. Hierdoor kunnen ze verder reizen in de darmen en zijn ze voedzamer voor je darmbacteriën. Dus hup, rooster dat brood vooral en warm die pasta gerust nog maar een keer op.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat