Gooi jij fruit met schimmel nog steeds weg?

Na vandaag niet meer.

fruit-schimmel-eten-ongezond-weg
Julia KhusainovaGetty Images

Aardbeien, frambozen, blauwe bessen, perziken, pruimen, wij zijn er dol op. Het nadeel ervan: ze schimmelen snel. Maar niet getreurd om je verlepte aardbei. Je hoeft beschimmeld fruit niet altijd weg te gooien.

Schimmel ongezond?

Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid. Let op! Dit mag niet langer dan een dag aanhouden. Duurt de misselijkheid wél langer dan een dag, breng dan een bezoek aan je huisarts.

Weggooien of eten?

Als een stuk fruit helemaal zacht en bedekt met schimmel is, wring jezelf niet in allerlei bochten om het alsnog eetbaar te maken maar verklaar het als verloren. Weggooien die handel.

Bij bijvoorbeeld een doos aardbeien waar slechts één aardbei beschimmeld is, is het een ander verhaal. Gooi de beschimmelde aardbei weg en check de overige één voor één. Een klein beetje ‘viezigheid’ kan geen kwaad, was dit eraf. Zitten de aardbeien aan elkaar geplakt of is het net snot, gooi ze dan weg.

Schimmel kan namelijk ook ín fruit gaan zitten. De regel hiervoor is: hoe zachter het stuk fruit, hoe makkelijker de schimmel binnendringt. Voor grotere stukken fruit geldt dat je een beetje schimmel er wel af kunt snijden.

Wassen!

De beste manier om vers fruit te eten is door alles eerst zorgvuldig met water te wassen. Zo krijg je een goed beeld van het fruit dat je gaat eten. Als je een stuk fruit hebt met een wat ruwere schil, schrob het dan met een borsteltje. Maar: was je fruit niet té lang voordat je het gaat eten. Water zorgt er namelijk voor dat fruit sneller bederft.

Bron: Huffington Post

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat