Wat is saffraan en waarom is het zo duur?

De verklaring van dit rode goud op je bord.

saffraan
Getty Images

Saffraan, die rode draadjes die je misschien wel in een potje in een keukenkastje hebt staan - puur omdat het in een recept voorkwam. Maar wat is het nou precies? En waarom is het zo ontzettend duur?

Bosje bloemen op je bord

Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. Een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar drie van heeft. Wil je één gram saffraan? Schrik niet, hier zijn wel honderdvijftig saffraankrokussen voor nodig. Hon-derd-vijf-tig ja.

Rood goud

Dat, en het feit dat de stampers handmatig moeten worden gescheiden van de rest van de bloem, maakt dat je zo'n dertig euro betaald voor één gram. Geen wonder dat dit kruid ook wel het rode goud wordt genoemd. En dat Cleopatra er vroeger mee in bad ging.

Kip met kokkels, zwarte risotto en saffraanjus >

Smaakmaker

De smaak van saffraan lijkt op die van honing, maar is net wat bitterder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma. Het aroma is subtiel aanwezig, maar wel een echte toevoeging. Gerechten waaraan saffraan wordt toegevoegd? Onder andere aan paella, curry en risotto. Zo, weer wat geleerd.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat