Wat is saffraan en waarom is het zo duur?

De verklaring van dit rode goud op je bord.

wat-is-saffraan-duur
© RAZVAN CIUCAGetty Images

Saffraan, die rode draadjes die je misschien wel in een potje in een keukenkastje hebt staan - puur omdat het in een recept voorkwam. Maar wat is het nou eigenlijk precies? En waarom is het zo ontzettend duur?

Bosje bloemen op je bord

Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. En de grootste productie saffraan komt uit Iran. De saffraankrokus is een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar drie van heeft. Wil je één gram saffraan? Schrik niet, hier zijn wel honderdvijftig saffraankrokussen voor nodig. Hon-derd-vijf-tig, ja.

Rood goud

Dat, en het feit dat de stampers handmatig moeten worden gescheiden van de rest van de bloem, maakt dat je zo'n dertig euro betaald voor één gram. Geen wonder dat dit kruid ook wel het rode goud wordt genoemd. En dat Cleopatra er vroeger mee in bad ging.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: deze Indiase biryani maak je met saffraan

Smaakmaker

Het bijzondere kruid wordt gebruikt om smaak, kleur en aroma toe te voegen aan zowel zoete als hartige maaltijden. De smaak van saffraan lijkt een beetje op die van honing, maar is net wat bitterder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma.

Het aroma is subtiel aanwezig, maar wel een echte toevoeging. Gerechten waaraan saffraan wordt toegevoegd? Onder andere aan paella, curry en risotto. Saffraan doet het goed met veel verschillende specerijen. Van paprikapoeder tot rozemarijn: saffraan gaat lekker samen met vele. Zo, heb je weer wat geleerd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat