Opnieuw opwarmen: yay or nay?

Dé lijst voor op je prikbord, koelkast of magnetron: welke etenswaren kun je beter niet opnieuw opwarmen?

etenswaren-niet-opnieuw-opwarmen
GK Hart/Vicky HartGetty Images

Spinazie voor de tweede keer opwarmen: volgens sommige berichten zou je met je leven spelen. Gelukkig wist meneer Wateetons al te vertellen dat dit advies nog stamt uit koelkastloze tijden en inmiddels achterhaald is. Er zijn echter wel een paar dingen die je beter niet voor de tweede keer kunt opwarmen. Vrijwel altijd de boosdoener: kamertemperatuur.

Paddenstoelen

Over het algemeen kun je paddenstoelen het best zo snel mogelijk na bereiding eten. Paddenstoelen bevatten veel water en eiwitten, waardoor ze snel schimmelen en bederven - zowel rauw als gekookt. Bewaar bereide paddenstoelen daarom altijd in de koelkast. Wil je ze opnieuw opwarmen, zorg dan dat je ze verwarmt op een minimale temperatuur van 70 graden Celsius.

Eieren

Door het opnieuw opwarmen van eieren (zowel gekookt als gebakken) kan je spijsvertering in de war raken. Oppassen dus.

8 dingen die je nooit in de magnetron mag doen >

Aardappelen

Wanneer je bereide aardappelen laat afkoelen bij kamertemperatuur, kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. In tegenstelling tot met paddestoelen los je dit niet op door ze weer een keer goed te verwarmen. Om problemen te voorkomen kun je je piepers dus beter meteen in de koelkast leggen.

Rijst

Ongekookte rijst kan sporen bevatten van een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze sporen zijn helaas bestand tegen het warme badje dat jouw snelkookpan heet. Wanneer de rijst na het koken bij kamertemperatuur bewaard wordt, kan de bacterie zich vermenigvuldigen, met overgeven en diarree tot gevolg. Willen we niet.

Kip

Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat