Zo tackle je een hele krab

Doe maar chic: met verse krab maak je geweldig feestelijke gerechten. Zoals dit Indiase voorafje met knoflook, dat je serveert met vers plat brood. Maar eerst tackelen we die krab, stap voor stap.

krab-bereiden
ELLE Eten

Tip!

Verse krab koop je (levend!) bij de visboer. Vraag om een mannetje, die bevatten meer vlees. Gebruik anders liever diepgevroren krab dan krab uit blik of surimisticks (imitatiekrab).

En verder

Eindelijk kans wat spullen te gebrui­ken die in de keukenla liggen te ver­stoffen. Een schaaldierenkraker, om het pantser van de scharen en poten te kraken. En een kreeftenvorkje voor het betere pulk­ en peuterwerk. Als alternatief: haaknaald, satéspiesje, fonduevork, vleeshamer, bodem van steelpannetje, etc.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Leg de krab op z'n rug
ELLE Eten

Leg de krab ondersteboven met de achterkant naar je toe. Trek met een draai­ende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf.

2 Trek los van het pantser
ELLE Eten

Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kop­borststuk los van de schaal te breken.

3 Trek het lichaam eraf
ELLE Eten

Druk stevig op het scharnier tot het knapt, zo trek je het lichaam er eenvoudig af.

4 De krabschaal
ELLE Eten

Verwijder aan beide kanten de balei­nen van kraakbeen, en ook eventuele restjes in de krabschaal.

5 Schep in aparte kom
ELLE Eten

Schep het zachte bruine krabvlees in een aparte kom (dat dient als smaakmaker).

6 Snij doormidden
ELLE Eten

Snij het lichaam doormidden met een zwaar koksmes.

7 Schrapen
ELLE Eten

Schraap met een kreeftenvorkje het witte krabvlees uit alle kleine lichaamsholtes. Bewaar het in een tweede kom.

8 De hamer
ELLE Eten

Sla de schaal van de scharen en poten kapot.

9 Schrapen
ELLE Eten

Haal het krabvlees uit beide scharen. Breek de acht poten in segmenten en haal ook daar het vlees uit.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips