Zo maak je van je voedselrestjes een nieuwe maaltijd

En neem je afscheid van voedselverspilling.

Koken met voedselrestjes doe je zo
Getty Images

Volgens MilieuCentraal gooien we veertien procent van alles wat we dagelijks eten, in de prullenbak. Per jaar tikt de voedselverspilling van de consument aan tot wel 41(!) kilo. Hartstikke zonde, zo vinden ook chefkok van een Michelin-sterrenrestaurant Luc Kusters, en Jessie Kroon die al vijf jaar zo min mogelijk afval achter laat. We vroegen hen om tips.

Koken met voedselresten volgens Luc Kusters

Tip 1: Gebruik de hele groente. Luc Kusters probeert in zijn restaurant op de Zuidas in Amsterdam, Bolenius, alle onderdelen van de groente te gebruiken. Door de producten in zijn eigen moestuin te kweken, weet hij precies met welke (seizoens)producten hij aan de slag kan. ‘Stel we maken een gerecht met een bloemkool, dan moet ik er ook bij gaan nadenken wat ik vervolgens doe met de steel ervan.’ Een stap die in veel huishoudens onterecht wordt overgeslagen. ‘Mensen vergeten dat ook de andere delen van een plant gewoon eetbaar zijn. Door ontwetendheid, belanden veel restjes in de kliko.

Tip 2. Luc Kusters: ‘Weet je niet welk deel van de plant eetbaar is? Even googelen, en je weet het direct.’

Tip 3. Maak er een puree of saus van: ‘Gooi alle groenterestjes in een pan, bak ze aan met wat olie, peper en zout. En maak er vervolgens een saus of soep van door deze te pureren,’ zegt Kusters.

Tips van Jessie Kroon tegen voedselverspilling

Tip 4. Kies voor kruiden. Jessie Kroon leeft al vijf jaar zonder afval, en weet dus precies wat ze moet doen met restjes. ‘Investeer in de kruiden die je gebruikt. Met kwalitatief goede kruiden word je gerecht direct lekkerder.'

Tip 5. Wees creatief, ga op zoek naar nieuwe recepten met de producten die je over hebt. ‘Zo hadden mijn zus en ik bietjes over, en wilden we er eens wat nieuws met doen. Zo kwamen op een recept van een bieten-chocoladetaart. En dat was uiteindelijk hartstikke lekker.’

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Duurzame dinsdag