Ook jij bewaart je kaas al die tijd al verkeerd

Je denkt misschien: plastic erom en in de koelkast ermee. Geen goed plan.

rows of yellow gouda cheese on shelf
Ufuk Ergun / EyeEmGetty Images

Wij Hollanders zijn echte kaaseters. Per persoon eten we jaarlijks zo’n twintig kilo aan kaas. Maar weten we het populaire zuivelproduct wel op de juiste manier te bewaren? Je denkt misschien: plastic erom en in de koelkast ermee. Dat is geen goed plan. We vertellen je hoe het wél moet en hoe je je kaas langer vers houdt.

Bakpapier

Wat je vooral niet moet doen, is je kaas wikkelen in huishoudfolie voordat je ‘m in de koelkast legt. Dan bederft-ie juist sneller. Wikkel je kaas liever in bakpapier: zo wordt de kaas niet te vochtig, maar ook niet te droog. Bakpapier gaat namelijk overtollig vocht tegen en voorkomt dus dat er schimmel op de kaas komt te staan.

Voor zachte, blauwe kaas geldt: hoe rijper, hoe smeuïger, hoe meer vocht. Deze kaassoort kun je daarom het best wikkelen in twee lagen: een laag bakpapier met daaroverheen een laag aluminiumfolie tegen het lekken.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De juiste temperatuur

En wist je dat niet alle kazen geschikt zijn om in de koelkast te bewaren? Harde kazen bijvoorbeeld, blijven al goed bij een constante temperatuur tussen de acht en vijftien graden Celsius (denk aan een bijkeuken of een schuur). Zachte en blauwe kazen moeten wel echt in de koelkast worden opgeborgen, bij een temperatuur van vijf tot acht graden Celsius.

Zien: voor deze klassieke grilled cheese sandwich spring je je bed uit

Kaas smaakt het best op een normale temperatuur tussen de achttien en drieëntwintig graden Celsius. Haal ‘m daarom al een uur voordat je ‘m gaat eten uit de koelkast of koele ruimte.

Groentelade

Kazen houden van een lichte en vochtige omgeving. Omdat de groentela net vochtig genoeg is, is dit dé plek in de koelkast om kaas te bewaren. Leg dan wel de overige groente in een andere la (als jouw koelkast die heeft) of op een andere plank, zo voorkom je dat bacteriën worden overgegeven.

Bron: Good Housekeeping Institute

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips