Hacks! Zo gebruik je de oven als een pro

De oven voorverwarmen? Dat hoeft dus niet eens altijd.

tips-oven-gebruiken-heteluchtoven
Ekaterina SmirnovaGetty Images

Kippetje erin, taart eruit. Ovenschotel erin, nacho’s eruit. Zonder oven kunnen we eigenlijk maar bar weinig. Daarom geven we je tips hoe je ‘m op z’n best kunt gebruiken, zodat je perfecte resultaten neer kunt zetten én je huis niet afbrandt.

Ken je oven

Naast dat je een elektrische oven, gasoven, combimagnetron en nog honderd andere soorten hebt, bakt iedere oven verschillend. Het is dus belangrijk dat je je oven van binnen en buiten kent, van kwaaltjes tot krachten. Zo kan een oven ook hetere en minder hete plekken hebben. Test dit eens door boterhammen op iedere plaats in de oven te leggen. De plekken waar de boterhammen donkerder zijn, zijn de warmere plekken.

Geduld

We weten het, geduld is een schone zaak. Maar als je de deur van de oven opentrekt terwijl je eten erin zit, zorgt dit ervoor dat de warme lucht kan ontsnappen, wat weer effect kan hebben op de baktijd. Probeer dit dus zo min mogelijk te doen en vertrouw op je kookwekker.

Voorverwarmen

Wist je dat je de oven niet altijd hoeft voor te verwarmen voordat je het eten erin schuift? Een ovenschotel of al voorgebakken brood kan er prima tijdens het opwarmen al in. Let wel even op de tijd hierbij en doe het niet zomaar bij alles: gerechten die door de warmte rijzen, moeten wel echt in een voorverwarmde oven. Dit zijn bijvoorbeeld taarten, pizza’s, grote stukken vlees en huisgemaakt brood.

Heteluchtoven

Voor een heteluchtoven gebruik je niet dezelfde temperatuur als voor een traditionele oven. Algemeen geldt de regel dat je de oventemperatuur tien procent lager moet zetten als je het gerecht op heteluchtstand zet.

Energiezuinig

Ten eerste is een heteluchtoven energiezuiniger dan een traditionele oven omdat je de temperatuur minder hoog hoeft te zetten. Ten tweede kun je in een heteluchtoven twee gerechten tegelijk klaarmaken. De lucht die circuleert is zo krachtig, dat de gerechten geen smaak aan elkaar kunnen overdragen. Bij een traditionele oven kan dit dus wel gebeuren door gebrek aan luchtstroming.

Schone oven

We weten dat het niet het meeste favoriete klusje is, maar toch moet het af en toe gebeuren: het schoonmaken van de oven. Resten die in de oven blijven liggen verbranden iedere keer opnieuw als je de oven aanzet, waardoor een rookwolk in je oven ontstaat. Als je geen zin hebt in het rookalarm, trek dan nu vooral die vieze oven niet open als hij aan staat.

[gallery id='4bc7b46c-21ff-4234-9a0f-7719d3af000b' mediaId='' display='list' align='center' size='medium' share='true' expand='' captions='true' suppress-title='false']
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips