Zo vaak zou je je gootsteen moeten schoonmaken

Een plek die krioelt van de bacteriën.

image
Getty Images

Je hebt gekookt, opgeruimd en het aanrecht helemaal aan kant gemaakt. Alleen de gootsteen nog... Ach, die komt morgen wel. Herkenbaar? Vanaf vandaag niet meer. Je wilt namelijk niet weten hoeveel ziektekiemen beginnen met feestvieren nadat je die gore gootsteen, inclusief stukjes voedsel, onaangeroerd achterlaat.

Hieronder vertellen we je hoe vaak je je gootsteen precies zou moeten schoonmaken. Én hoe je dit het best kunt doen.

Bah!

Volgens studies van NSF International is de gootsteen de op één na vieste plek in de keuken. Dit komt door alle etensresten en het vocht. Het best haal je dan ook iedere dag de etensresten weg. Ook een grote schoonmaak moet met enige regelmaat gebeuren. Eens per week, het liefst. Maar als je werkt met rauw vlees of vieze aardappelschillen geldt dit niet. Dan moet de gootsteen direct een grote schoonmaak krijgen.

Dit doe je

De grote schoonmaak begin je door je gootsteen schoon te boenen met zeep en heet water. Hierna spoel je 'm af en voeg je wat schoonmaakazijn toe. Ook dit schrob je langs alle hoeken. Als je ook dit uit je gootsteen gespoeld hebt is-ie schoon, gedesinfecteerd en klaar voor een nieuwe week van gebruik.

Vies, viezer, viest

Gebruik verder ten alle tijden een schone spons. Ruikt het vies of ziet het er ranzig uit, gooi dat ding dan lekker weg. Er zijn namelijk meer dan genoeg scheuren en spleten in dit hulpmiddel, waar zich allerlei ziektekiemen en bacteriën kunnen verstoppen. Dit wetende kun je vast wel raden wat de allervieste in de keuken is, toch?

Bron: Bon Appetit

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips