Welke ui gebruik je eigenlijk waarvoor?

Je ui-keuze kan een hoop verpesten…

gebruiken koken soorten ui
Getty Images

Heb je een keukenkast vol met verschillende uien óf heb je aan één net genoeg? Misschien is het dan goed om te weten dat je niet alle uien zomaar voor alles kunt gebruiken. De verkeerde ui kan je gerecht namelijk flink verpesten. Waarin moet dan welke ui? Zo komen die tranentrekkers het beste tot hun recht.

Gele ui

De klassieker met bruine schil is de scherpste van het stel. We raden je dan ook aan om deze ui niet rauw te eten, maar eerst te bakken. Hierdoor gaat de scherpte eraf, zonder dat de rijke smaak verloren gaat. Deze variant is hierdoor perfect voor extra-uïge gerechten. Denk bijvoorbeeld aan uiensoep, bouillons of stoofschotels. Ook is-ie erg lekker om te karamelliseren.

Rode ui

Deze kleurige knaller bevat een hogere concentratie aan suiker en is een stuk minder scherp. De rode ui is knapperig en zoet, waardoor hij prima rauw te eten is, bijvoorbeeld door een salade. Ook laat dit uitje zich door zijn zoetige eigenschappen prima grillen en fermenteren.

Zoete ui

De naam verraad het al: deze ui is zoet. Dankzij het lage gehalte aan zwavel en suiker is deze ui zacht en licht van smaak. Hierdoor kun je ‘m goed gebruiken in gerechten met een subtielere uiensmaak. Eet ‘m bijvoorbeeld rauw op een broodje of verwerk ‘m in een ovenschotel.

Sjalotjes

Officieel zijn het geen uien, maar ze smaken er wel naar. Deze kleine lookalikes zijn, net als de zoete variant, erg subtiel en kun je daardoor prima verwerken in mildere gerechten. Het voordeel van de sjalot: hij is lekker compact. Hierdoor is-ie erg makkelijk te versnipperen en verwerk je hem met gemak in je dressing of jus.

Lente-ui

Deze prei-vormige stengel kun je, op het kontje na, helemaal eten. De lente-ui heeft een lichte uiensmaak en kun je daardoor het beste gebruiken als garnering. Zo maak je die kom soep nog net ‘n tikkie specialer.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips