Tips! De perfecte couscous klaarmaken doe je zó

We waren bij Nadia Zerouali, thuis in Almere. Daar leerde ze ons de perfecte couscous klaarmaken.

Couscous klaarmaken
Getty Images

Stomen

We zijn eraan gewend geraakt om onze couscous te laten wellen in heet water. ‘Fout!’, zegt Nadia Zerouali. In plaats van wellen, moeten we couscous volgens haar stomen. Door je couscous te stomen wordt de korrel groter, luchtiger en raken alle korrels los van elkaar. Het resultaat? Een luchtige couscous.

Volgens Nadia zien Marokkaanse huisvrouwen het als een eer om geen enkel klontje in je couscous te hebben. Ze legt in haar kookworkshop uit hoe je een goede klassieke en vooral luchtige couscous maakt.

Benieuwd naar wat ze nog meer maakte die dag? >

Wrijven

Om te beginnen strooit Nadia alle couscous in een grote schaal en doet er wat olijfolie en zout bij. Vervolgens wrijft ze de couscouskorrels los zodat elke korrel bedekt is met olie. Het is hierbij belangrijk dat je roert en vooral niet knijpt, anders gaan de korrels teveel aan elkaar plakken. Voeg tussendoor wat water toe zodat de korrels goed vochtig worden.

Wat eten we vandaag? Stoofschotel van Marokkaanse kip >

Tegelijkertijd

Dan het moment suprême: doe de couscous in een stoompan of een pan met een vergiet of zeef en plaats het deksel erop. Door de druk van de warmte uit de pan vallen de couscouskorrels niet door het vergiet. Je kunt in diezelfde pan tegelijkertijd groente koken. Direct onder de couscous. Zo bespaar je ook nog eens ruimte. Na ruim twintig minuten stomen heb je de perfecte couscous, zoals hij volgens Nadia bedoeld is.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips