Zo herstel je een roestige, gietijzeren pan

Zonde als-ie ergens onderin een la blijft liggen.

Roestige pan
Getty Images

Je doet een leven lang met een gietijzeren pan. Behalve als je hem in de vaatwasser zet, of hem op een andere manier mishandelt. Schuldig? Zo maak je de pan weer klaar voor gebruik.

Badderen

Als je pan flink aan het roesten is, kan een azijnbad hem redden. Meng witte azijn in gelijke delen met water en dompel de pan onder. Check regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als je de pan te lang in de azijn laat liggen kan dat schadelijk zijn voor het oppervlak.

Schrobben

Normaal is het niet zo’n goed idee om de pan te schrobben met water en zeep, maar in dit geval maken we een uitzondering. Gebruik een milde zeep, warm water en staalwol om de pan goed schoon te krijgen. Belangrijk: droog de pan onmiddellijk als je klaar bent. Anders is de roest in no time weer terug.

Voor na de schoonmaak

Tijd om de coating aan te brengen. Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en plaats onder in de oven. Wrijf de pan helemaal in met een plantaardige olie en plaats hem, met de kant waarmee je bakt, op de bakplaat. Laat de gietijzeren pan een uur in de oven staan. Wacht daarna drie kwartier voor je hem gebruikt.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het aan te raden je pan zorgvuldig droog te maken na gebruik, en vervolgens goed in te vetten met olie. Als je meerdere pannen op elkaar stapelt, kun je wat vellen keukenpapier ertussen plaatsen om krassen te voorkomen.

Bron: Bon AppétitAdvertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips