8x handige hacks om sneller te koken

Voor de ongeduldige koks onder ons.

snel-koken-tips
Victoria Bee PhotographyGetty Images

Als kookliefhebbers vinden wij het helemaal niet erg om lang in de keuken te staan. Maar soms heb je daar gewoon geen tijd voor. Dan is het fijn dat het met deze tips ook sneller kan.

Pasta koken

De langste tien minuten van je leven zijn waarschijnlijk de momenten waarop je pasta kookt. Alles staat klaar, de tafel is gedekt, maar die pasta laat maar op zich wachten. Gelukkig is er een manier waarop je ‘t sneller kookt én water bespaart. Voor deze techniek gebruik je geen kookpan, maar een koekenpan. Deze vul je met de pasta, waar je koud water overheen giet. Zorg dat de boel ongeveer een centimeter onder water staat. Omdat de koekenpan een groter oppervlak heeft en de laag water ondieper is, kookt het eerder en is de pasta dus sneller klaar.

Cherrytomaten snijden

Tomatensalade? Vanaf nu hoeft je die cherrytomaten niet meer stuk voor stuk te snijden. Leg ze in plaats daarvan naast elkaar op een snijplank en leg hier een tweede snijplank of plat bord bovenop. Houd de bovenste plank vast en snij vervolgens met een mes tussen de twee planken door. Zo zijn alle tomaten in één keer gehalveerd.

Met deze trucs is je banaan binnen no time rijp >

Koude drankjes

Drankjes zijn het lekkerst wanneer ze goed koud zijn. Ben je ze vergeten in de koelkast te zetten? Wikkel de flesjes of blikjes dan in met nat keukenpapier en zet ze in de vriezer. Zo heb je binnen tien minuten lekker koude drankjes.

Eieren pellen

Eieren pellen kan voor flink wat frustratie zorgen en vooral tijd kosten als je er veel nodig hebt. Door de eieren in water met baking soda of azijn te koken, scheidt het eiwit zich van de schil en zijn ze makkelijker te pellen. Meerdere eieren tegelijk pellen doe je door ze in een plastic bakje, half gevuld met water, te doen. Zorg dat je deze vervolgens goed afsluit en schudt het bakje dan flink. Hierna kun je de gebroken eierschalen makkelijk pellen.

Boter smelten

De vervelendste stap van bakken is toch wel boter op kamertemperatuur laten komen. Het duurt namelijk een eeuwigheid voordat zo’n blok eindelijk zacht genoeg is. Gelukkig hoeft deze stap vanaf nu niet meer lang te duren. Door de benodigde boter te raspen op een kaasrasp, vergroot je het oppervlak van de boter. Hierdoor zal de boter sneller zacht worden.

Sneller groente en fruit snijden met deze truc >

Knoflook schillen

Best ingewikkeld, zo’n velletje om de knoflook. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit er snel af te krijgen. Zo kun je de zijkant van een mes gebruiken om de knoflookteen een beetje plat te drukken. Hierdoor breekt de schil en kan deze gemakkelijk afgepeld worden. Daarnaast kan dezelfde techniek gebruikt worden als voor het eieren pellen. Je hoeft alleen geen water aan het bakje toe te voegen.

Aardappels schillen

Als stamppotland (alhoewel?) zou je denken dat we de beste techniek voor aardappels schillen allang onder de knie zouden hebben. Toch bestaat er een manier die het een stuk makkelijker maakt. In plaats van aardappelen te schillen voor het koken, kook je ze nu met schil en al. Zorg er alleen voor dat je rondom de aardappel in de schil snijdt. Dompel de aardappelen na het koken onder in koud water, en je kunt de schil er zó van afschuiven.

Pompoen

Wij zijn echte liefhebbers van alle soorten pompoen, maar we zouden willen dat ze iets minder tijd innamen om klaar te maken. Gelukkig zijn er een aantal technieken die het zwaarste werk verlichten. Voor het verwijderen van de schil, kun je de pompoen het beste drie minuten in de magnetron zetten. Hierna kun je de schil een stuk makkelijker snijden. Het verwijderen van de pitjes gaat sneller wanneer je een ijsschep gebruikt. Deze is namelijk scherper dan een gewone lepel.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks