Sterrenmix: Baskenland is dé regio voor verwende foodies

Het barst er van de sterrenrestaurants, maar ook op alle andere niveaus kun je er de sterren van de hemel eten.

truffels en padron pepers in san sebastian
Jochem van Grunsven

Baskenland, het gebied in Noord-Spanje dat grofweg tussen San Sebastian en Bilbao ligt, is en blijft een must go voor de liefhebber van goed eten. Niet alleen zijn er honderden zogenaamde pintxosbarretjes waar je je op een barkruk kunt vergapen aan de meest heerlijke fingerfoods en ciders, ook is dit nog steeds het gebied met de hoogste concentratie sterrenzaken in de wereld. Japan, Hongkong en zelfs Frankrijk kunnen daar nog altijd niet aan tippen.

Daarnaast zijn er uitzonderlijk veel goede visrestaurants, is het surfen in Mundaka en Zarautz van wereldklasse en ligt het Guggenheim Museum Bilbao om de hoek. Ook mooi: het gebied is nog niet verpest door massatoerisme. Het blijft er authentiek, rauw en beeldschoon. Op een korte afstand van Amsterdam, zo’n twee uur vliegen, is dit gebied een toegankelijk paradijs voor de foodie mét en zonder dikke portemonnee.

Denk ham, sardientjes, met geroosterde paprika, patrijs met uiencrème en krulandijvie...

Michelin restaurants in San Sebastián en Baskenland

Wie het zich kan veroorloven en ruim van tevoren een plekje weet te bemachtigen doet er goed aan zich te verzekeren van een onvergetelijke avond in een van de beroemdste en meest toonaangevende restaurants van de regio. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan Mugaritz of Asador Etxebarri, beide in de top tien van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ van 2018. Of denk aan het Azurmendi van Eneko Atxa, de jongste driesterrenchef uit de regio, bij wie duurzaamheid een steeds nadrukkelijker rol speelt. Ook Nerua in het Guggenheim gooit hoge ogen en in Arzak, het restaurant van vader en dochter Juan Mari en Elena wordt sinds einde jaren tachtig drie Michelinsterren gekookt. Ten slotte zijn de restaurants van Martín Berasategui, die met zijn kookkunsten al acht sterren verzamelde, een absolute aanrader.

Restaurants in San Sebastián


Bodegón Alejandro en Ni Neu

Maar ook wie liever iets minder uitgeeft kan hier terecht voor fantastisch eten, bijvoorbeeld bij een van de zaken van de groep waartoe ook tweesterrenrestaurant Mugaritz van chef Luis Andoni Aduriz behoort, in San Sebastian centrum. Bodegón Alejandro en Ni Neu bieden uitstekende en klassiek bereide Baskische gerechten in een prettige omgeving. Waaraan je dan moet denken? Ham, sardientjes met geroosterde paprika, patrijs met uiencrème en krulandijvie, visstoofpotjes met rijst en wentelteefjes met crème-fraîcheijs, geserveerd met huisgemaakte hibiscusdessertwijn – een hemelse combinatie. Koffie gaat samen met goede friandises. Ze schenken er uitstekende natuurlijke ciders, bijvoorbeeld die van Lizeaga Sagardotegia of Txakoli uit Getaria van Txomin Etxaniz, en ook andere mooie wijnen zoals rioja’s uit nabije omstreken. Wie bij Bodegón Alejandro naar binnen wil moet een trappetje af, het restaurant ligt in een kelder onder de grond en straalt rust uit, hetgeen in schril contrast staat met de krappe, drukke, levendige straatjes in het centrum erboven.

Lokale kunstenaars zijn ingeschakeld om de menu's en het servies vorm te geven.

Topa Sukalderia

Restaurant Topa Sukalderia is de nieuwste aanwinst van de familie en springt er het meeste uit. Het is een mix van Latijns-Amerikaans en Baskisch en dat leeft door in alle facetten. Bijvoorbeeld in de muziekspeellijsten. Ook krijgt het ijs een pepertje mee dat voor een verrassende kick zorgt in het dessert. En worden Baskische likeuren en distillaten ingezet om traditioneel Latijnse cocktails een twist te geven en vice versa. Dit leidt tot smakelijke drankjes die net even anders zijn dan die we al kennen. Lokale kunstenaars zijn ingeschakeld om de menu’s en het servies vorm te geven.

Je eet er heerlijke taco’s, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor ceviche kiezen of een flink stuk steak soldaat maken. Er wordt veel fingerfood geserveerd, zoals nachos met guacamole, waarbij de gast aan de hand van een soort doe-het-zelf-handleiding wordt gevraagd mee te doen in het maakproces en verschillende ingrediënten te mixen, wat een beetje flauw, maar eigenlijk ook best leuk is. In een moderne doch intieme setting worden op vernieuwende wijze zeer smakelijke hapjes en drankjes gepresenteerd aan jong en oud, zowel mensen uit de buurt als nieuwsgierige, goed geïnformeerde toeristen.

In het weekend gaat het er tot laat door. Andoni en zijn team lieten zich inspireren door hun reizen naar Midden- en Zuid- Amerika. De meeste producten zijn lokaal, maar kruiden en dranken worden geïmporteerd uit het Latijns-Amerikaanse continent, om zo tot een mooie mix te komen. Een aanrader: zowel overdag als ’s avonds geopend.

The Loaf

In San Sebastian bakt The Loaf uitstekend brood. In het stokbrood gaat een beetje melk, daarmee onderscheidt het zich van bijvoorbeeld Frans stokbrood.

Sakona

Bij Sakona kun je terecht voor excellente koffie van de prijswinnende barista Javier Garcia.

La Viña

Verder ga je bij La Viña langs voor hun beroemde cheesecake.

Zapore Jai

Zapore Jai maakt hammen en charcuterie op hoog niveau.

Ganbara

Wie bij Ganbara is geweest, kan onbezorgd de meeste andere pintxosbarretjes links laten liggen. De bar staat er vol met de heerlijke hapjes, zoals krabtarteletta’s, gevulde eitjes, tortilla’s en broodjes met ham. Daarnaast is er een kleine kaart met daarop misschien wel het lekkerste en simpelste vegetarische bordje van de omgeving: paddestoelen van het seizoen, geserveerd met eidooier. Op het bordje liggen nu trompettes de la mort, angulas de monte, boleten en cantharellen.

Wie avontuurlijk is ingesteld en best wat meer wil uitgeven, bestelt er de percebes uit Galicië. Het is een zeldzaam schaaldier, in het Nederlands vertaald als ‘eendenmossel’, dat behoort tot de kreeftachtigen. Het wordt door vissers los gestoken van de rotsen. De smaak laat zich niet makkelijk omschrijven, maar je ontdekt al snel ziltige tonen die je doorgaans toekent aan de oester. De structuur heeft wat weg van scheermessen en de smaak van krab. Een luxe lekkernij.

Restaurants in Zarautz en Getaria


Het kleine vissersdorpje Getaria ligt op zo’n twintig kilometer van San Sebastian, vlak bij het surfstadje Zarautz. Een bezoek van een dag of halve dag volstaat doorgaans. De modebewuste reiziger vindt er het Balenciaga Museum.

Elkano en Kaia Kape

De meeste mensen komen voor de stranden en de tarbot. Die wordt veelal buiten gegrild, bijvoorbeeld bij de visrestaurants Elkano en Kaia Kaipe. Maar er zijn ook uitstekende alternatieven. Volgens sommigen is Elkano het beste visrestaurant in de regio. Michelin beloonde het met een ster. Een kleine kaart garandeert hoog niveau en heerlijke verse gerechten. Het motto is eenvoud. De vissers bepalen het menu. De koks garen de vissen enkel tot perfectie en leggen ze op het bord. ‘Meer doen ze niet,’ legt een van de eigenaars uit. Er is een bus en een wandelroute van en naar Zarautz. Probeer ook de lokale markten mee te pakken. In Zarautz zijn ook uitstekende delicatessenwinkels met lokale producten.

Restaurants in Bilbao


Bilbao zit in de lift. Het is er iets minder deftig dan in San Sebastian. De laatste jaren schieten de eettentjes uit de grond. De stad is sinds de komst van het Guggenheim helemaal opgeleefd en verhipt op het moment nogal. ’s Avonds is het er levendig en druk op straat. Studenten verzamelen zich voor lange nachten in de barretjes en discotheken. Er is een levendige muziek- en clubscene.

Nerua, La Vina del Ensanche en Kimtxu

Wie in Bilbao de weg zoekt, kan zich goed laten leiden door Josean Alija, chef van Nerua. Die maakte samen met zijn collega’s een lijst van hun favoriete adresjes genaamd ‘nuestra ruta por Bilbao’. Google maar eens op zijn naam en ‘nuestra ruta’ – niet te missen. Dat geldt ook voor La Vina del Ensanche, als adres op je route. En niet te vergeten de Aziatische invloeden in de regio, bijvoorbeeld bij Kimtxu. En ben je er toch: maak vooral een dagtrip naar een van de ciderhuizen in Astigarraga.

PS.

Vliegen op Bilbao is doorgaans goedkoper dan vliegen op San Sebastian. Met name voor een bezoek aan de sterrenzaken is een huurauto aan te bevelen. Deze liggen vaak wat geïsoleerd in de heuvels en zijn anders niet goed bereikbaar. Voor wie de tijd heeft en zich beperkt tot de steden en kustplaatsjes is er de stoptrein tussen San Sebastian en Bilbao. De uitzichten zijn de moeite waard en het rustige tempo waarmee de trein zich voortbeweegt heeft eigenlijk ook wel wat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland