6x eten dat je nóóit rauw moet eten

Ze kunnen je namelijk behoorlijk ziek maken.

rauwe-giftige-groenten
Faiz Naquiddin Abd Lataf / EyeEmGetty Images

1. Kidneybonen

De kidneyboon mag dan heel gezond zijn en bovendien helpen bij gewichtsverlies, hij kan je ook behoorlijk wat last bezorgen. Een handjevol rauwe bonen bevat al genoeg van de gifstof lectine om je flink misselijk te maken, of zelfs te laten overgeven. Ook gedroogde kidneybonen bevatten diezelfde gifstof, en moeten daarom eerst geweekt en gekookt worden - al zal je de fout niet gauw maken om die harde dingen rauw te eten. Kidneybonen uit pot of blik kun je overigens wel gelijk eten. Deze zijn al voldoende verhit om de lectine onschadelijk te maken.

2. Aubergines

Ook met aubergines is het oppassen geblazen. De paarse groente bevat namelijk solanine. In te grote hoeveelheden is die stof giftig en kan het leiden tot maag- en darmklachten. Niet stiekem snoepen tijdens het koken dus.

3. Haricot verts

Echt lekker lijkt het ons niet om haricot verts rauw te eten, maar stond je net op het punt er een te proberen, stop er vooral mee. Haricot verts bevatten dezelfde gifstof als kidneybonen: lectine, en je krijgt er dus dezelfde klachten van. Ook sperziebonen kun je beter niet rauw eten. Beide bonen kunnen na het koken wel gewoon veilig gegeten worden.

4. Champignons

In champignons, maar ook andere rauwe paddestoelen, zoals bijvoorbeeld shiitakes, komt de gifstof agaritine voor. Die stof is giftig als je er grotere hoeveelheden van binnenkrijgt. Een paar stukjes rauwe champignon is dus niet echt schadelijk, maar ga er vooral niet teveel van eten. Ook agaritine wordt afgebroken zodra het wordt verhit.

5. Kiemgroenten

Kiemgroenten, zoals taugé en alfalfa, zijn een beetje een uitzondering op de regel. Ze bevatten van zichzelf namelijk geen gifstoffen, maar mogelijk wel bacteriën die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook deze bacteriën gaan dood als ze verhit worden. Om de bite te behouden kun je de groenten kort onderdompelen in kokend water, of ze meenemen in de wokpan.

6. Cashewnoten

In Nederland zul je rauwe cashewnoten waarschijnlijk niet zo snel tegenkomen. De noten die je in de winkel vindt zijn allemaal al gekookt of gebrand en zijn dus veilig. Maar mocht je toch ergens de rauwe versie kunnen krijgen, weet dan dat ze de gifstof urushiol bevatten. Deze stof kan een ernstige huiduitslag veroorzaken.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat