Zo stoom je groenten zonder gedoe, supersnel

Weg met die bakjes, mandjes en pannen. Wat jij nodig hebt, is je magnetron.

groenten stomen
Getty Images

Gestoomde groenten zijn geweldig. Ze zijn knapperiger, smaakvoller én – toch wel belangrijk – gezonder, dan wanneer je ze kookt. Helemaal top! Maar, dat gedoe met al die extra manden en pannen, daar hebben we natuurlijk geen zin in. Gelukkig weten wij dé manier om je groenten te stomen, zonder al die poespas. Het enige wat jij nodig hebt, is een magnetron.

Hakken

Eerst: de groenten. Maak een selectie van je favoriete groenten en snij ze in stukken. Niet te groot, maar ook vooral niet te klein. Hapklaar is het goede formaat. Leg de gesneden groenten vervolgens in een hittebestendige kom of schaal.

Spoelen

Vervolgens spoel je de groenten af onder de kraan. Dit is niet alleen tegen de beestjes in je broccoli, maar vooral voor het goed kunnen garen van de groenten. De waterdruppels die overblijven, zorgen namelijk voor de nodige stoom. Zorg dat de groenten goed vochtig zijn maar dat er niet te veel water in de kom overblijft. Anders gaan ze alsnog aan de kook.

Snuf zout

Nog wat meer pit toevoegen? Dan is dit je moment. Breng de groenten op smaak met een extra snuf zout, peper of bijvoorbeeld chilipoeder.

Afdekken

Dek de kom (of schaal) af met een deksel, bord, vershoudfolie óf een andere kom van hetzelfde formaat. Door de boel goed af te sluiten, blijft de stoom gevangen en worden je groenten nog sneller gaar.

Magnetron

Dan de allerlaatste en tevens makkelijkste stap: zet de kom met groenten in de magnetron. Hoe lang ze erin moeten, hangt af van de hoeveelheid groenten die je gebruikt. Een eenpersoonsportie stoom je in ongeveer één minuut. Bij een grotere hoeveelheid kun je rekenen op zo’n drie à vier minuten.

Waarschuwing

Pas wel op. De stoom is natuurlijk erg heet. Kijk dus goed uit wanneer je de deksel van de kom afhaalt.

Geen pan nodig voor dit gerecht met zalm en gegrilde groenten >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat