Misopasta is heel gezond, maar wat is het eigenlijk?

Als de Aziaten ooit de wereld gaan overnemen, kunnen we deze kennis alvast maar beter hebben.

Bowl of Miso Paste
cheche22Getty Images

Umami, de vijfde smaak in het Japans. Beter bekend als miso. Dit ingrediënt wordt steeds vaker gebruikt in Nederland, maar toch is het voor veel mensen nog onbekend. Beroemdheden zweren erbij, dus we kunnen niet langer achterblijven. Dan moeten we wel eerst even weten wat het is.

Wat is miso?

Japanners noemen miso dus Umami, wat de vijfde smaak betekent. Zij doen dit omdat miso een heel andere smaak heeft dan de vijf basissmaken die er zijn, namelijk zoet, zuur, zout én bitter.

Miso is een gefermenteerd gerecht dat bestaan uit sojabonen, zout en granen. Fermenteren betekent het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels.

Zien: dit gerecht van zalm met miso wil je nu proeven

In ieder stadje een ander schatje

In Azië worden er redelijk veel gefermenteerde producten gemaakt. Toch is miso wel één van de bekendste. Het is zelfs zo populair dat ieder dorpje of stadje zijn eigen miso maakt. De smaken van de Japanse pasta kunnen dus erg verschillen van elkaar. Dit komt doordat de hoeveelheid en de soort graan, de hoeveelheid fermentatiestarter die is toegevoegd en de rijpingsgraad overal anders zijn.

Gezond

Miso zou de darmflora en de spijsvertering bevorderen. Dit komt doordat bij het fermenteren de complexe proteïnen, vetten en koolhydraten in de sojabonen worden afgebroken.

Dit helpt de spijsvertering en daardoor ontstaan er ook nog eens goede darmbacteriën. De kruidenpasta zit daarnaast bommetje vol met ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen.

Smaakmaker

Dat miso een bron is van goede stoffen en dus gezond is, is natuurlijk heel fijn. Toch zouden wij je niet adviseren om een eetlepel van deze pasta in één hap naar binnen te werken, zodat je die goede stoffen binnenkrijgt. De smaak van de pasta is er namelijk een waar je misschien een beetje aan moet wennen, heel hartig en supersterk. Hij wordt daarom vooral gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

De meest klassieke bereiding van miso is in de soep: misosoep. Dit traditionele Japanse gerecht wordt bij zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten gegeten. Maar ook door pasta, sauzen, bouillons en dressings is een lepeltje misopasta zalig.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips