Waarom krijg je honger na een appel eten?

Meneer Wateetons geeft antwoord.

Honger na appel eten
Getty Images

'Vrijwel zonder uitzondering krijg ik, nadat ik een appel heb gegeten, binnen een halfuur ontzettende trek. Waarom is dat? Een appel geeft toch juist energie?' Meneer Wateetons zoekt 't uit.

Hongergevoel

Een herkenbaar fenomeen blijkens de hysterische OMG I HAVE THE SAME THING, I THOUGHT I WAS CRAZY-reacties die de internationale dieetfora verstoppen. Na deze verrukte herkenning blijft het daar inhoudelijk echter zo leeg als onze magen. We zoeken dus maar weer onze toevlucht tot de wetenschap. Vijf universitaire voedingsdeskundigen uit drie verschillende landen en één ex-logopedist lieten hun licht erop schijnen.

Artikel gaat verder onder de video.

Kijken: when life gives you appels, you make appeltaart

Eens werden ze het niet helemaal. Bij één sijpelde een subtiel ‘tussen de oren’ uit het antwoord. Een ander opperde de zuurgraad van appels als verklaring, die de maag zou prikkelen tot het afgeven van een hongergevoel. Wat door weer een volgende expert als onwaarschijnlijk in de hoek werd gezet aangezien de maag áltijd zo zuur is als een granny smith.

Suikerspiegel

De meest genoemde verklaring en ook die die het vaakst omkleed werd met ‘waarschijnlijk’ en ‘theoretisch’ is dat een appel de suikerspiegel even heel erg doet schommelen, doordat hij alleen snelle suikers (glucose en fructose) bevat die meteen worden opgenomen. De insulinebalans is trager, waardoor je met een gevoel van honger achterblijft.

Je kunt deze hypothese testen; je zou het gevoel ook na het verorberen van een handje druiven moeten krijgen, maar niet na het nuttigen van fruitsoorten die langzamere suikers bevatten, zoals ananas en banaan. En anders zit het toch tussen je oren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat