Is verse vis écht beter dan diepvriesvis?

Dit zeggen wetenschappers erover.

gerelateerd
Zo kun je zelf pasta maken zonder pastamachine
Waarom krijg je honger na een appel eten?
Rollade: zelf vlees opbinden doe je zo
Shutterstock

Vraag jij je weleens af of verse vis echt beter is dan vis uit het vriesvak? Je bent niet de enige. Daarom heeft het Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES) onderzocht hoe lang het duurt om verse vis in de schappen te krijgen en wat dat met de kwaliteit doet, wat dus een antwoord op jouw vraag oplevert.  

Dit zegt Bart van Olphen van Fish Tales over diepvriesvis >

Leveringstijd

Volgens de onderzoekers duurt het gemiddeld drie dagen voordat verse vis in de winkels ligt, wat aan de lange kant is. Drie dagen, of meer, hoeven echter geen probleem te zijn. Als de vis maar is ingevroren. Maar gaat dat dan niet ten koste van de kwaliteit? Dat valt gelukkig mee, als we de onderzoekers moeten geloven. Uit het onderzoek kwam namelijk naar voren dat de kwaliteit van bevroren vis net zo goed is als die van de verse variant.

Op deze plekken bestel je duurzame vis >

Aandachtspunt

Let wel: niet alle bevroren vis is even goed van kwaliteit. Om de kwaliteit hoog te kunnen houden, moet de vis namelijk wel op de goede manier verwerkt worden. Vissers moeten hun vangst bijvoorbeeld meteen aan boord invriezen, zodat de bacteriën direct worden uitgeschakeld. Ook moet de vis tijdens de rest van het verwerkingsproces bevroren blijven.  

Antwoord op je vraag

Omdat het vaak een paar dagen duurt voordat verse vis in de schappen ligt, is diepvriesvis niet eens een gekke keuze. In het geval dat de verse vis er lang over heeft gedaan om in de supermarkt te komen, is deze variant zelfs beter. Ervan uitgaande dat de vis wél op de juiste manier verwerkt is dan.

Maar geldt dit eigenlijk ook voor garnalen? >

Bron: Women's Health 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO