Ha! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van havermout

Het smaakt goed, is makkelijk klaar te maken en is als mooie bijkomstigheid ook nog eens super gezond. Anders nog iets?

gerelateerd
8 regionale Italiaanse pasta's waarvoor je wilt omrijden
25x snel zomerrecept Wat eten we vandaag?
6x Mexicaanse taco-klassiekers om te proberen
Dol op feta? Dan moet je dit even lezen
Unsplash

Havermout, we eten het graag. Omdat het goed smaakt, makkelijk klaar te maken is en als mooie bijkomstigheid ook nog eens super gezond is. Maar waarom is havermout eigenlijk zo goed voor ons?

Ontbijten! Met één van deze 14 gezonde ontbijtjes >

Bloedsuikerspiegel

Allereerst is havermout gezond omdat het een lage glycemische index heeft. Dit betekent dat de koolhydraten in de havermout langzaam worden omgezet in glucose, waardoor je geen pieken in je bloedsuikerspiegel zult krijgen en die knorrende maag dus nog wel even op zich zal laten wachten.

Vezels

Verder bevat havermout beta-glucan, een vezel dat cholesterolverlagend zou werken en een hongergevoel tegengaat. Hoe dit werkt? De vezels absorberen vloeistof, waardoor ze uitzetten. Hierdoor heeft je lichaam langer de tijd nodig om ze te verteren, waardoor je dus langer vol zit.  

Dit zijn de lekkerste variaties met havermout >

Vitaminebron

Ook is havermout een bron van vitamine B1, zink, magnesium en ijzer. Wanneer je ontbijt met een bak havermout, heb je dus vóór het middaguur al de helft van je nodige vitamines binnen. Is dat even mooi meegenomen.

Weet wat je koopt

Wel is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten havermout te verkrijgen zijn, en dat niet alle soorten even gezond zijn. Zo heb je langkokende havermout gemaakt van hele havervlokken en snelkokende havermout gemaakt van halve havervlokken. Dat zijn beide goede keuzes, terwijl instant havermout dit niet is. Dat komt doordat hier smaakmakers als suiker en zout aan zijn toegevoegd. Sta je in de supermarkt voor het – ontzettend grote – ontbijtgranenschap, weet dan wat je eruit pakt.

Oh! Kun je ook aankomen door havermout >

Bron: Women's Health 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO