Keuzestress! Zo maak je de beste keuze bij de ijskraam

Voor iedereen die z’n keuze niet over één nacht ijs laat gaan.

Ice cream cone, Cone, Frozen dessert, Food, Soft Serve Ice Creams, Ice cream, Dessert, Sorbetes, Gelato, Wafer,
Getty Images

Als je achteraan sluit in de rij voor de ijskraam, breekt het zweet je al uit. Niet omdat het zo warm is, maar omdat de keuzestress toeslaat. Kiezen tussen soms wel vijftig smaken ijs voelt onmogelijk, en hoe dichter je bij de vitrine komt, hoe moeilijker de keuze lijkt te worden. Herkenbaar? Dankzij deze tips heb je dat nooit meer.

1. Hoorntje of bakje

Voordat je überhaupt de smaak kunt kiezen, loop je al tegen de eerste moeilijke keuze aan: een hoorntje of een bakje? Het is een kwestie van smaak, maar je kunt het volgende overwegen als je een keuze maakt: hoorntjes zijn duurzamer dan de bakjes. Kies je voor een hoorntje, dan houd je geen verpakking over, die eet je juist als het ware op. Bovendien gebruik je voor een hoorntje geen plastic lepeltjes.

2. Hoeveel bolletjes

Dat één bolletje ijs gezonder is dan twee, hoeven we je niet te vertellen. Let je op je gezondheid, kun je dus beter een smaak minder nemen. Toch kan een bolletje meer je helpen je keuzestress te verminderen: je hoeft je niet tot één optie te beperken en de kans is groter dat er sowieso een smaak tussen zit die je lekker vindt. Dus kom je er echt niet uit? Treat yourself en neem ze allebei. Wie weet, misschien maakt het de keuze voor de volgende keer wel makkelijker.

3. De smaak

Uit onderzoek is gebleken dat we minder blij zijn met onze keuze als er veel opties zijn. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid opties zo klein mogelijk te maken. Vraag jezelf af in welke soort ijs je het meest trek heb: frisse, fruitachtige smaken zoals mango, aardbei of een yoghurt ijs of romige smaken, zoals karamel of chocolade. De keuze is zo een stuk sneller gemaakt, en bovendien ben je waarschijnlijk tevredener.

4. Proeven

Twijfel je tussen twee smaken of vraag je je af of je een smaak lekker gaat vinden? Vraag dan of je het ijs mag proeven. Veel ijszaken vinden het geen probleem om je een klein lepeltje ijs te laten proberen - zolang het maar bij een paar smaken blijft natuurlijk.

5. Gezondere keuze

Voor iedereen die let op wat hij eet: kies voor sorbetijs. Dit ijs is gebaseerd op water in plaats van zuivel en bevat dus minder calorieën. Natuurlijk nog steeds niet heel gezond, maar wel de gezondere keuze. Een hoorntje met twee bollen sorbetijs bevat zo’n negentig calorieën, een hoorntje met twee bolletjes roomijs maar liefst tweehonderdtwintig.

6. Vergeet het vanille-ijs niet

Carlina de Lorenzo van Roberto Gelato uit Utrecht, tipte het volgende: vanille-ijs is altijd een goede keuze. ‘Het is heel erg ondergewaardeerd: er gaat veel werk zitten in het maken van vanille-ijs. Het bevat veel ingrediënten en is bovendien vol van smaak.’

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips