Cheesecake do's & don'ts

Het is niet zo makkelijk als het lijkt.

cheesecake-tips-trucs-recepten
Getty Images

Ze zeggen dat het eerste recept voor cheesecake twee­duizend jaar geleden in Griekenland werd geschreven. Met de verovering van Griekenland viel het in Romeinse handen. De Romeinen noemden de taart placenta. Gelukkig hoef je tegenwoordig in een restaurant geen punt placenta te bestellen, dankzij het ingeburgerde Engelse ‘cheesecake’.

Classic cheesecake

Vanaf het moment dat in de staat New York de eerste Philadelphia cream cheese werd gemaakt, verwierf de cake pas echt populariteit. Alleen Italië blijft eigenwijs ricotta als hoofdingrediënt gebruiken en in Duitsland en Polen wordt vooral kwark aangewend. De verschillende kazen bepalen niet alleen de smaak, maar ook de textuur van de taart.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zelf doen

Kaas en suiker zijn de basis van elke cheesecake, door gebruik van andere ingrediënten kun je je met je cake onderscheiden. Dat maakt ons favoriete cheesecakerecept ook zo bijzonder. Ga met banaan in de weer, of met chocola, pindakaas, citroen. Verzin het en het kan.

Een perfecte cheesecake komt niet zomaar uit de oven. De verhouding van de ingrediënten luistert nauw. Geen zorgen: met een beetje TLC, een heleboel geduld en wat trucs komt het goed.

Do's

 • Zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
 • Experimenteren met biscuits voor de bodem. Amerikanen gebruiken doorgaans ‘Graham crackers’, Engelsen volkoren biscuits. Maar ook Oreo’s of speculaas zijn opties
 • Een pan of kom water in de oven zetten, zodat je cheese­cake niet gaat scheuren
 • Je tevoren afvragen in welk type taart je zin hebt en hier je kaaskeuze op baseren
 • Eerst zorgen dat je het basis­recept onder de knie hebt, dan pas experimenteren

  Don'ts

  • Het beslag te lang kloppen, want dan wordt het te dun
  • De oven openen tijdens het bak­ken, want dan scheurt je taart
  • De taart meteen uit de oven ha­len als hij klaar is. Laat hem liefst een nacht in de afkoelende oven staan. Ja ja, moeilijk moeilijk…

   Bekijk ook: voor deze cheesecake heb je geen oven nodig

   Geen oven, geen puf?

   • Patisserie Holtkamp bakt een bijzonder lekkere cheesecake met rood fruit. Vijzelgracht 15, Amsterdam.
   • Cheesecake company bakt elke dag een ruime keuze aan cheesecakes, vers af te halen. Torenstraat 32, Den Haag.

    Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Kooktips