Perfect gekaramelliseerde ui maak je zo

Al is 'perfect' natuurlijk een mening.

gekaramelliseerde ui
Getty Images

De term ‘gekaramelliseerde ui’ geeft al aan hoe uien moeten smaken als ze gekaramelliseerd zijn: een tikkie zoet. In restaurants weten ze hoe het moet. Wil jij ook gekaramelliseerde uien die niet om te huilen zijn? Dan raden we je aan om even op te letten. En wat tijd in te calculeren, want het vergt meer tijd dan een uitje fruiten.

Ingrediënten

3 grote, zoete uien
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel (room)boter
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

1. Snij de uien in dunne ringen.

2. Doe de boter en de olijfolie in een grote sauteerpan en verwarm het op middelhoog vuur.

3. Voeg de uien toe en bak ze rondom, zodat er een glazig laagje ontstaat. Hier zou je eventueel suiker toe kunnen voegen. Neem dan tussen de 30 en 40 gram suiker. Hoeft niet.

4. Draai het vuur laag.

5. Bak de uien al roerend ongeveer 30 tot 40 minuten totdat de uien donker goud kleuren en karamelliseren.

6. Breng de uien op smaak met peper en zout.

Hou je van licht gekaramelliseerd, dan hou je het bij 30 minuten. Hou je van stevig gekaramelliseerd met diep bruine tinten. Hou de uien dan zeker 40 minuten op het vuur.

Bron: Food52.com

Tekst: Mariëlle Vermeer

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat