Perfect gekaramelliseerde ui maak je zo

En de mogelijkheden ermee zijn oneindig.

gekaramelliseerde ui hoe
bhofack2Getty Images

De term ‘gekaramelliseerde ui’ geeft al aan hoe uien moeten smaken als ze gekaramelliseerd zijn: een tikkie zoet. Heerlijk. In restaurants weten ze hoe het moet. Wil jij ook gekaramelliseerde uien die niet om te huilen zijn? Dan raden we je aan om nu even op te letten. En om wat tijd in te calculeren, want het vergt meer tijd dan een uitje fruiten. Maar 't is iedere minuut waard, beloofd.

Ingrediënten

3 grote, zoete uien
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel (room)boter
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

1. Snij de uien in dunne ringen.

2. Doe de boter en de olijfolie in een grote sauteerpan en verwarm het op middelhoog vuur.

3. Voeg de uien toe en bak ze rondom, zodat er een glazig laagje ontstaat. Hier zou je eventueel suiker toe kunnen voegen. Neem dan tussen de 30 en 40 gram suiker. Hoeft niet.

4. Draai het vuur laag.

5. Bak de uien al roerend ongeveer 30 tot 40 minuten totdat de uien donker goud kleuren en karameliseren.

6. Breng de uien op smaak met peper en zout.

Houd je van licht gekarameliseerd? Dan houd je 't bij 30 minuten. Hou je van stevig gekarameliseerd met diep bruinkleurige tinten? Zorg er dan voor dat de uien zeker 40 minuten op het vuur blijven.

Toepassen

Wat doe je ermee? Maak met de uien bijvoorbeeld deze gekaramelliseerde ui-champignontaart. Serveer ze als bijgerecht bij vis of vlees of verwerk in een quiche, met blauwe kaas bijvoorbeeld. Of op een burger. De mogelijkheden zijn oneindig.

Bron: Food52.com

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat