Bagel versus broodje: het verschil

Nee, een bagel is niet zomaar een broodje met een gat in het midden.

Bagel versus broodje
Getty Images

Door Joodse immigranten naar Amerika gebracht en wereldberoemd geworden door Sex & the City: de New Yorkse bagel. Maar wat maakt een bagel nou zo anders dan 'normaal' brood?

Broodje koken

De truc zit hem in het bakproces. Bagels worden namelijk eerst gekookt voordat ze in de oven worden gebakken, wat zorgt voor die typische smaak. Daar wordt her en der overigens wel mee valsgespeeld.

Stevig op de maag

Het maken van een authentieke bagel kost een dikke 18 tot 24 uur, wat er voor heeft gezorgd dat er tegenwoordig af en toe wat gesjoemeld wordt in bagel-land: steeds meer bakkerijen stomen de bagels in de oven. Dit levert echter luchtige bagels op, en kenners weten: échte bagels zijn niet luchtig, maar stevig en zwaar op de maag.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: 5 bijzondere bagels in NYC

Wat is nou gezonder?

Goed om te weten: bagels zijn vetarm en cholesterolvrij en - tenzij je 'm belegt met een heel bakje cream cheese - dus best gezond. Al tikt-ie wel aan in de calorieën, in een bagel van 90 gram zitten er zo'n 280, en in 90 gram bruin brood 230. Niet een heel groot verschil, maar misschien wel handig om het misverstand dat bagels veel gezonder zijn dan brood uit de weg te helpen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat