Psychologen zochten uit waarom we ons eten zo graag Instagrammen

De reden achter die talloze foodporn-foto's.

gerelateerd
Geheim ingrediënt voor een ‘volwassen’ chocolademelk
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou
Getty Images

Moet je ook altijd al je eten fotograferen en op instagram zetten? Herkenbaar. Een paar Amerikaanse onderzoekers gingen op zoek naar een verklaring achter het foodstagrammen. En de uitkomst is verrassend.

Vastleggen

Voor de studie deden de onderzoekers drie tests. Bij de eerste proef konden de deelnemers kiezen uit het eten van gezond (fruitsalade) of ongezond (red-velvet cake) eten, en mochten ze kiezen of ze het eten wilde vastleggen of niet.

Genieten

Wie van tevoren een foto had genomen van de red velvet cake, genoot er meer van dan de mensen die de taart niet op de kiek hadden gezet. Bij de gezonde fruitsalade was er weinig verschil tussen mensen die hem wel of niet hadden gefotografeerd.

Zo maak je de mooiste foto van je eten >

Gezond

Bij de tweede test kregen alle deelnemers de red velvet cake. Een deel van de deelnemers kreeg te horen dat de cake ongezond was. Tegen de anderen werd gezegd dat het een gezonde taart was van appelmoes met een low-fat laagje. De ongezonde taart werd lekkerder gevonden dan de zogenaamd gezonde taart.

Dit restaurant in Amsterdam is helemaal ROZE >

Boerenkool

Opmerkelijk: zodra de onderzoekers de fruitsaladegroep vertelden dat alle andere deelnemers ook gezond aten, waren de health-freaks nog blijer met hun verantwoorde keuze.

Op de hoogte

Hoe dat kan? Het delen van je gezonde keuzes via instagram maakt die keuzes lekkerder.  Een boerenkoolsmoothie kan eruitzien als een glas groene brei. Maar wanneer je meedoet aan een gezamenlijk ‘ding’ lijkt hij opeens een stuk smakelijker. Voor vet of ‘fout’ eten geldt hetzelfde, maar dan omgekeerd. Als je deelt dat je iets lekkers eet of zondigt, kun je hier extra van genieten. 

Is dit restaurant Instagram heaven? >

Bidden

Je eten vooraf fotograferen zorgt er dus voor dat je meer lust opbouwt voor wat er komen gaat. Ook hierdoor wordt het eten lekkerder gevonden. Bidden voor het eten werkt volgens de onderzoekers hetzelfde. Door kort bij je eten stil te staan, geniet je er meer van. Een goed excuus om voor het eten lekker uitgebreid te gaan instagrammen. 

Bron: Nymag
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO