Hoe maak je een roux?

Dit simpele mengsel is de basis voor al je favoriete gerechten.

roux maken
annick vanderschelden photographyGetty Images

Je denkt misschien dat een roux maken moeilijk is, maar dat valt reuze mee. Sterker nog, het is een koud kunstje. En zodra je een roux kunt maken, ontdek je alle toepassingsmogelijkheden van dit magische mengsel. Want een roux is de perfecte basis voor sauzen, soepen en stoofpotten. Aan de slag.

Wat is een roux?

Een roux is een bindmiddel dat bestaat uit ongeveer gelijke delen vet en bloem, perfect om bijvoorbeeld sauzen en soepen dikker te maken. Roux wordt overal ter wereld voor verschillende gerechten gebruikt. Zo is het de basis voor veel Franse sauzen. Er zijn drie soorten roux: blanke, blonde en bruine. Het verschil zit 'm in het bruinen van het vet.

Roux zelf maken

Normaal gesproken gebruik je roomboter, maar ander vet, zoals spekvet of olie, werkt in principe ook. Het vet verhit je in een pan tot het vloeibaar is, dan roer je daar een (bijna) gelijke hoeveelheid bloem doorheen totdat deze gaar is. Na een paar minuten heb je een blanke roux, perfect voor het maken van een béchamelsaus of het binden van soepen. Laat je de roux langer garen, dan krijg je een bruine roux. Deze is nootachtig van smaak en geeft diepte aan onder andere vleessauzen of stoofpotten.

Simpel roux recept

Stap 1: Verwarm het vet
Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg het vet toe. Laat het smelten, maar let goed op dat het niet verbrandt.

Stap 2: Voeg de bloem toe
Gebruik gewone tarwebloem en houd hiervoor hetzelfde gewicht als van het vet aan. Strooi de bloem over het gesmolten vet. Roer continu met een garde om de twee te mengen.

Stap 3: Verhit totdat de bloem niet meer rauw is
Na ongeveer dertig seconden roeren, zijn de bloem en het vet gemengd tot een soepel mengsel. Roer nog enkele minuten totdat het zachtjes kookt en de bloem niet meer rauw is. Dit kun je proeven. Je blanke roux is nu klaar. Liever een donkere roux? Dan kun je verder naar stap 4.

Stap 4: Van blanke naar bruine roux
Als je een blonde of bruine roux wil maken, dan ga je door met koken. Verlies je roux echter nooit uit het oog, want dan kan hij verbranden. Roer voortdurend met je garde totdat de roux de door jou gewenste kleur heeft bereikt. Maak 'm niet te donker, want dan krijg je een verbrande smaak. Let op: boter kun je minder hoog verhitten dan bijvoorbeeld olie, dus voor een bruine roux kun je het beste geen boter gebruiken.

Wat kun je met een roux?

Een roux kun je direct gebruiken, maar je kunt deze ook bewaren in de koelkast. Als je de roux direct wil gebruiken, bijvoorbeeld om een béchamelsaus te maken, voeg je al roerend koude melk toe.

De regel is: aan een warme roux voeg je koude vloeistof toe en een koude roux los je op in warme vloeistof. Andersom kan het dus ook: eerst melk verwarmen en er langzaam koude roux aan toevoegen. Als de vloeistof tegen het kookpunt komt, zal je zien dat-ie dikker wordt.

Zo simpel is het dus om een roux te maken. Probeer de blanke variant eens om indruk te maken op je schoonmoeder met een zelfgemaakte ragout en de bruine voor meer diepte in je stoofvlees. Geloof ons maar: gebruik je een keer een roux, dan kan de maïzena de deur uit.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips