Is het écht nodig om zout over aubergine te strooien?

De verklaring van die rare stap in recepten.

zout aubergine strooien
Getty Images

In plakjes snijden, lading zout erop, even laten staan en droogdeppen. Het zouten van aubergines verhelpt die bittere smaak van de vrucht. Maar, welke bittere smaak dan precies? We doken in de geschiedenis en vonden de verklaring voor deze gekke gewoonte. Gek ja, want slaat het eigenlijk wel ergens op dat we die paarse eiplant bestrooien met zoute vlokken?

Oude aubergine

Om te begrijpen waarom we dit doen, is wat kennis over de auberginehistorie wel handig. In zijn jonge jaren - zo’n paar eeuwen geleden - was de plant namelijk verschrikkelijk bitter. Zo bitter dat hij, voordat-ie gegeten kon worden, eerst een flinke behandeling moest ondergaan. En je raadt het al: dat deden ze dus met zout.

Bittere smaak

De aubergine van nu is lang niet zo bitter meer als de eiplant van toen. Dat we de plakken nog steeds behandelen met zout, is voor de smaak dus niet nodig. Het is slechts een oude bereidingswijze die al generaties meegaat. En dat is mooi, maar overbodig.

Vocht onttrekken

Maar dat het helemaal nergens goed voor is, is ook weer niet waar. Want ondanks dat de zoutbehandeling de bittere smaak niet meer hoeft te verminderen, onttrekt het de aubergine nog wel van vocht. En dat kan handig zijn tijdens het koken. Zorg wel dat je de stukken goed afspoelt en schoonmaakt, anders wordt je gerecht wel héél zout.

Zouten of niet?

Onze eindconclusie: wil je aubergines toetakelen met zout, dan moet je dat lekker zelf weten. Om vocht te onttrekken kan het nuttig zijn, maar tegen de bittere smaak hoef je het in ieder geval niet te doen. En daarmee basta.

Bron: Basically

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat